INTERNAȚIONAL

De ce Japonia este supărată pe o înmormântare de stat pentru un lider asasinat

La aproape trei luni după ce Shinzo Abe, cel mai influent și cel mai longeviv prim-ministru al Japoniei, a fost împușcat în plină zi în timpul unei opriri de campanie, moartea sa încă se resimte, deși în moduri pe care puțini le-ar fi prezis.

O revărsare de furie provocată de asasinat a fost îndreptată nu împotriva ucigașului, a abilității sale de a fabrica și de a folosi o armă de foc într-o țară în care armele de foc sunt strict restricționate, sau a echipei de securitate care nu a reușit să îl protejeze pe Abe. În schimb, publicul și-a îndreptat furia spre Partidul Liberal Democrat, care îl guvernează de mult timp pe liderul ucis, și spre planul acestuia de a organiza o înmormântare de stat pentru el săptămâna viitoare.

Fumio Kishida, actualul prim-ministru, suferă cele mai slabe cote de popularitate de când a devenit liderul partidului, în toamna anului trecut. Orice sentiment de doliu public pare să se fi estompat, deoarece mii de protestatari au ieșit în stradă sau au semnat petiții care se opun funeraliilor de stat, plângându-se că ceremonia este o risipă de bani publici și că a fost impusă unilateral țării de către Kishida și cabinetul său.

Asasinarea lui Abe a declanșat, de asemenea, un val de dezvăluiri incomode despre legăturile dintre politicienii partidului de guvernământ și un grup religios marginal. Tetsuya Yamagami, bărbatul acuzat de uciderea lui Abe, scrisese înainte de împușcături despre furia sa față de Biserica Unificării – un grup cu sediul în Coreea de Sud cu operațiuni semnificative și încurcături legale în Japonia – și implicarea sa în politica națiunii.

Și, poate cea mai mare întorsătură, Yamagami, departe de a fi înjurat, a atins o coardă profundă în rândul publicului japonez cu povestea sa. Timp de câteva săptămâni, presa japoneză, deseori tăcută, a săpat în afacerile bisericii din Japonia și în legăturile dintre politicieni și un grup acuzat că a profitat de persoanele vulnerabile, inclusiv de mama lui Yamagami, pentru a obține câștiguri financiare.

În condițiile în care sute de demnitari internaționali urmează să aterizeze marți la Tokyo pentru funeraliile de stat – primele pentru un prim-ministru japonez în ultimii 55 de ani – reacția a devenit, de asemenea, un referendum asupra celor aproape opt ani consecutivi la putere ai lui Abe. În timp ce Abe a fost în mare parte adulat pe scena mondială, el a fost mult mai divizator în țara sa de origine, iar cei care s-au opus politicilor sale de dreapta își exprimă acum nenumăratele nemulțumiri legate de domnia sa.

Azumi Tamura, profesor asociat de sociologie la Universitatea Shiga, a declarat că cei care critică funeraliile de stat au considerat că acestea vor înălța în mod greșit un politician care a fost implicat într-o serie de decizii controversate și scandaluri, inclusiv acuzații potrivit cărora guvernul său a acordat în mod necorespunzător favoruri prietenilor politici și a gestionat greșit primele zile ale pandemiei de coronavirus.

„Acum oamenii se gândesc: „De ce nu s-au supărat mai mulți oameni la vremea respectivă?””, a spus ea. „Acestea sunt problemele care ar fi trebuit să tragă în jos guvernul său, dar nu au făcut-o”.

În timp ce alegătorii pot continua să mențină partidul lui Abe la putere în numele stabilității, ei își exprimă critica față de acțiunile sale în viață, opunându-se efortului de a-l onora la moarte.

sursa: www.newsbreak.com