Ca adulți, sperăm că am învățat să ne moderăm emoțiile pe măsură ce am dobândit maturitate și perspectivă în viața noastră. Adolescenții încă își dau seama de anumite lucruri și nu sunt cei mai buni la gestionarea emoțiilor lor atunci când acestea devin reactive. De aceea, ei par să fie atât de volatili și explozivi uneori. Pe lângă schimbările fizice semnificative, creierul lor este, de asemenea, încă în curs de dezvoltare. După cum probabil știți, cercetările indică faptul că partea creierului care moderează procesul de luare a deciziilor nu este pe deplin dezvoltată până la jumătatea vârstei de 20 de ani. Asta înseamnă că, pe măsură ce trec prin adolescență, capacitatea lor de a raționa nu este încă pe deplin formată. Ca urmare, adolescenții sunt foarte susceptibili de a fi controlați de emoțiile lor, chiar și atunci când emoțiile lor doresc lucruri total nerezonabile.
Certuri nefericite
Ai observat vreodată că un adolescent se poate certa cu tine neîncetat și nu se poate opri niciodată? Nu este din cauza unei lipse de inteligență. Este din cauză că emoțiile lor au preluat controlul și tot ce le pasă este să obțină ceea ce vor. De aceea te întrerup la mijlocul frazei și nici măcar nu pot auzi ce ai de spus. De aceea, uneori trântesc ușile sau lovesc pereții cu pumnii. Ei acționează exclusiv în funcție de ceea ce vor în acel moment și toată logica din lume nu îi va face să se răzgândească.
De aici apare întrebarea: ce putem face în această privință? Ei bine, primul pas este să înțelegem ce se întâmplă în adolescență. În timp ce adolescenții pot fi inteligenți, adesea nu au perspectiva sau capacitățile de raționament complet funcționale pentru a lua cele mai bune decizii. Asta înseamnă că sentimentul lor de pericol iminent poate să nu facă parte din raționamentul lor. Poate că acesta este motivul pentru care adolescenții pot începe să fumeze sau să fumeze vaping sau să ia droguri ilegale. Poate pentru că emoțiile lor vor să încerce ceva, iar partea creierului lor care, din punct de vedere logic, le-ar da o pauză, nu este încă pe deplin dezvoltată. Acest lucru poate fi periculos și dificil de gestionat atunci când adolescenții doresc mai multă responsabilitate decât ar putea fi sigur pentru ei să aibă.
De multe ori, logica nu funcționează
Dacă ați încercat vreodată să discutați ceva cu un adolescent, cel mai probabil ați făcut tot posibilul să fiți logic și să explicați lucrurile în cel mai bun mod pe care l-ați știut. Cum a funcționat asta pentru tine? Sunt șanse ca, dacă nu îi dădeai adolescentului exact ceea ce își dorea pe moment, discuția să nu fi mers prea bine. Poate chiar s-a țipat la tine. Acest lucru se datorează faptului că este posibil ca emoțiile lor să fi pus stăpânire pe ei și să fi fost la conducerea comportamentului lor. Gândiți-vă la ultima dată când vi s-a refuzat ceva ce v-ați dorit cu adevărat. Vă amintiți cum v-ați simțit? Poate că ați fost capabil să vedeți punctul de vedere al celeilalte persoane și să înțelegeți că existau două părți ale poveștii. Ei bine, există șanse ca adolescenții să vadă rareori imaginea de ansamblu atunci când emoțiile lor preiau controlul.
Acest lucru înseamnă că, atunci când discutați o situație cu un adolescent reactiv, de cele mai multe ori logica nu funcționează. Este greu să vorbești logic în emoții în cele mai bune momente. Atunci când cineva este declanșat, este aproape imposibil. Acest lucru este valabil de două ori pentru adolescenți. Cu cât vă implicați mai mult și încercați să explicați, cu atât mai mult se pot înfuria. De ce? Concluzia este că le stați în calea a ceea ce își doresc. Ei nu vor să dezbată. Nu vor să ajungă la un compromis. Ei vor doar să treacă de tine pentru a obține ceea ce vor. Acest lucru vă pune în poziția de a fi un obstacol în loc de o voce a rațiunii. Nu este un loc grozav în care să te afli.
Ce poate face ca situația să fie mai bună?
Deși nimic nu este infailibil, este clar că o discuție logică cu un adolescent reactiv de multe ori nu funcționează. Una dintre cele mai bune modalități de a face față unui adolescent furios este să recunoști că nu îl vei aduce de partea ta. Tot ceea ce puteți face este să trasați limita pe care o considerați cea mai bună. În calitate de adult, există momente în care tu trebuie să iei decizia finală. Sigur, puteți explica puțin de ce ați luat decizia, însă, cel mai probabil, nu veți obține acordul lor și asta este în regulă. Cheia este să încerci să nu lași situația să escaladeze, pe cât de bine poți. Să trasați limite, să vă expuneți clar punctul de vedere și să nu lăsați conversația să scape de sub control este adesea tot ce puteți face mai bine atunci când un adolescent este în reacție. Mai târziu, poate a doua zi, când emoțiile se calmează, atunci este mai probabil să puteți avea o conversație productivă în care să vă puteți explica mai pe larg. Să sperăm că acest lucru poate duce apoi la o mai bună înțelegere care poate face ca adolescentul să vă audă de fapt (și, sperăm, să vă respecte) punctul de vedere.
sursa articol: www.psychologytoday.com