BREAKING NEWSPOLITIC

De ce a ajuns România în situația dezastruoasă de a importa peste 90% din necesarul de zahăr: Nicio fabrică de zahăr nu a mai fost construită după Revoluție

România importă peste 90 la sută din necesarul de zahăr, 140 la sută din necesarul de orez și 93 la sută din necesarul de pește al țării. Asta reiese dintr-un răspuns transmis de Ministerul Agriculturii unui deputat AUR care a transmis o interpelare pe subiect.

Parlamentarul  de Vrancea, Georgel Badiu  a formulat o interpelare prin care i-a cerut Ministerului Agriculturii să îi comunice, în contextul în care „România este dependentă de importuri, deși nu ne lipsește nimic pentru ca țara noastră să fie un producător de anvergură”, care sunt produsele agroalimentare autohtone de care țara noastră depinde în proporție de peste 70% de importuri la nivelul anilor 2021 și 2022.

Ministerul mai arată că „din analiza schimburilor comerciale internaționale derulate la nivelul României în perioada 2021-2022 rezultă că există trei produse agroalimentare autohtone pentru care țara noastră depinde în proporție de peste 70% de importuri”.

Cele trei produse sunt zahărul, orezul și peștele. Potrivit Ministerului Agriculturii, zahărul este importat anual în proporție de peste 90% din necesarul intern.

Ministerul a indicat și cauzele pentru care s-a ajuns în această situație. Una dintre cauze este aceea că din 33 de unități de procesare existente înainte de 1989, s-a ajuns la una singură, cu două secții.

„În acest an urmează să fie dată, parțial, în funcțiune și fabrica de zahăr din Luduș. În ultimii 32 de ani nu a fost construită nicio fabrică de prelucrare a zahărului din trestie de zahăr, costurile de investiție fiind mari, iar durata de operaționalizare fiind între 8 și 10 ani, toate acestea determinând ca o astfel de investiție să fie considerată nerentabilă”, se mai arată în documentul Ministerului Agriculturii.

Același minister mai arată că producția de zahăr din sfeclă de zahăr din România are un cost mai ridicat decât producția de zahăr din trestie de zahăr, iar prețul nu este competitiv.