De Boboteaza, credinciosii de stl vechi au venit sa ia Agheasma Mare la Mănăstirea Slătioara. În această zi, 19 ianuarie 2024, se sfințește Aghiasma Mare și se marchează ultima zi din ciclul sărbătorilor de iarnă.
Enoriașii merg la biserică să ia apă sfințită. Dupa Sfanta Liturghie oficiată de un sobor de preoți în frunte cu Episcopul David Nemțean de la Mănăstirea Slătioara, a avut loc în curtea interioară slujba de sfințire a Agheasmei Mari.
You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.
Botezul Domnului este cunoscut in popor sub denumirea de Boboteaza. Botezul Mantuitorului in Iordan, de catre Sfantul Ioan Botezatorul, poarta si denumirea de „Epifania” sau „Teofania”, termeni care provin din limba greaca si inseamna „aratare”, „descoperire”. Atunci cand Ioan a acceptat sa-L boteze pe Mantuitorul, Hristos S-a descoperit lumii ca Fiu al lui Dumnezeu: cerurile s-au deschis, Duhul Sfant S-a coborat in chip de porumbel peste El, iar Tatal a marturisit: „Acesta este Fiul Meu cel iubit, intru Care am binevoit!” (Matei 3, 17). Sfantul Ioan Gura de Aur spune in acest sens, ca Hristos „n-a ajuns cunoscut tuturor cand S-a nascut, ci cand S-a botezat”.
Credincioții de STIL Vechi din România dar și o parte din lume sarbatoresc, in ianuarie, Botezul Domnului. Totusi, momentul praznuirii nu este acelasi, diferenta constand in cele doua calendare folosite in lumea crestina: cel iulian si cel gregorian, intre ele existand un decalaj de 13 zile. Ca urmare, Boboteaza este sarbatorita in Romania la 6 ianuarie, iar in Israel la 19 ianuarie. Tot în România, credincioșii de stil vechi incusiv din județul Suceava, sărbătoresc Boboteza pe 19 ianuarie.
La 19 ianuarie, ziua Bobotezei in Israel, se petrece un fenomen foarte interesant. Apele raului Iordan, in care a fost botezat Hristos de catre Sfantul Ioan Botezatorul, de aproape 2000 de ani, la aceasta data, curg in sens opus cursului obisnuit.
Râul Iordan este totodata si granita dintre Israel si Iordania. Astfel, Boboteaza este serbata de catre ambele popoare in acelasi loc, de pe cele doua maluri ale raului, aflate la o distanta de aproximativ 10 metri.
Imediat dupa slujba, Patriarhul Ierusalimului arunca trei cruci in apa, care sunt recuperate de cei mai curajosi dintre cei prezenti, obicei intalnit si in tara noastra. In acest timp, sunt eliberati trei porumbei albi care, dupa ce inconjoara de trei ori multimea, parasesc locul. In fiecare an, multimea de oameni, adunata din cele mai indepartate colturi ale planetei, asteapta cu emotie minunea.
Tradiția susține că dacă plouă în ziua de Bobotează, iarna va fi una lungă, iar dacă este frumos afară, se spune că vom avea parte de o vară frumoasă. Dacă bate crivățul, roadele vor fi bogate, iar dacă pomii sunt îmbrăcați în promoroacă, va fi un an cu belșug.
You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.
De Bobotează nu se spală rufele. Și tot în această zi sunt interzise certurile în casă și nu se dă nimic cu împrumut. Potrivit tradiției, de Bobotează se consumă grâu fiert cu miere, iar după apusul soarelui se poate mânca și răcitură.