JUSTIȚIEULTIMA ORĂ

Daniel Cătălin Mitric, procuror al PCA Suceava, printre propunerile pentru noul „SS“ al magistraților!

Mai mulți procurori au fost propuși de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii procurorului general al României pentru a efectua anchetele vizându-i pe ceilalți magistrați, judecători s-au procurori, după desființarea oficială a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, cunoscută drept Secția Specială (SS) a magistraților.

Printre propunerile înaintate procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a României se numără și magistratul Daniel Cătălin Mitric, procuror al  Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava,

Foarte interesant, potrivit hotărârii Plenului CSM, o parte dintre anchetatorii care inițial își exprimaseră opțiunea în sensul desfășurării anchetelor vizându-i pe judecători sau pe procurori și-au retras ulterior această opțiune.

Cu toate acestea, Plenul CSM a mers mai departe cu propunerile, arătând în motivarea deciziei luate că opțiunea nu ar constitui un element obligatoriu pentru formularea procurorii de către CSM.

„Depunerea opțiunii nu constituie un element sine qua non“

Sursa foto: Monitorul de Suceava
Sursa foto: Monitorul de Suceava

„Plenul apreciază că depunerea opțiunii nu constituie un element sine qua non pentru desemnarea procurorilor în vederea efectuării urmăririi penale în cauzele prevăzute la art. 3 alin. (1) și (2) din lege, aceasta nefiind prevăzută printre condițiile expres și limitativ menționate“, se arată în motivarea hotărârii.

De asemenea, Plenul a mai precizat că „de altfel, legea prevede la art. 4 alin. (4) și (5), respectiv la art. 5 alin. (2) și (3), că, în vederea formulării propunerii de către Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, este verificată doar îndeplinirea condițiilor prevăzute la art. 4 alin. (1), respectiv la art. 5 alin. (1) din același act normativ, fără a se face vreo referire la verificarea existenței unei opțiuni în acest sens“.

Se precizează, totodată, că „dacă s-ar aprecia că existența opțiunii constituie un element obligatoriu pentru formularea propunerii de către Consiliul Superior al Magistraturii și, ulterior, pentru desemnarea de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, s-ar putea ajunge în situația în care, neexistând nicio opțiune în acest sens ori fiind formulat un număr insuficient de opțiuni, să nu poată fi desemnați procurori care să efectueze urmărirea penală în cauzele reglementate prin Legea nr. 49/2022“.
În aceste condiții, au fost înaintate către procurorul general propunerile privind desemnarea procurorilor pentru „noul SS“.

Este vorba despre magistrații Valușa Ilona Panica, procuror în cadrul PÎCCJ, Cristina Mastacan, fost procuror al Parchetului Tribunalului Constanța, ulterior procuror al Parchetului Curții de Apel București, Daniel Cătălin Mitric, procuror al PCA Suceava, dar și Alina Veronica Lupu, procuror șef Secție Urmărire Penală la PCA Bacău.

În continuare, au mai fost propuși magistrații Carmen Mihaela Olaru, procuror PCA Piteși (cu decret de pensionare începând cu data de 5 decembrie 2022), Cătălin Marcel Ivan, procuror general adjunct al PCA Târgu Mureș, Constantin Adrian Grecu, procuror PCA Timișoara, Irina Mogoș, procuror PCA Galați și Oana Raluca Peltechi, procuror PCA București.

Hotărârea Plenului CSM privind transmiterea propunerilor a fost luată cu câte 12 voturi DA (pentru magistrații Valușa Ilona Panica și Oana Raluca Peltechi), respectiv 13 voturi DA, patru nule (cinci nule în cazul magistratului Oana Raluca Peltechi, respectiv trei nule în cazul magistratului Valușa Ilona Panica) și două voturi nu, în cazul magistratului Valușa Ilona Panica.

Surse documentare: Consiliul Superior al Magistraturii, Legea 49/2022, surse judiciare
PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise