INTERNAȚIONAL

Cutremur în politica Germaniei. Cancelarul Olaf Scholz, demis în urma unui vot parlamentar

Germania traversează o perioadă tumultoasă pe scena politică, după ce cancelarul Olaf Scholz a fost demis în urma unui vot decisiv în Parlament. Anunțul a fost făcut de europarlamentarul Siegfried Mureșan, care a subliniat că, în urma acestei decizii, urmează alegeri anticipate, iar Uniunea Creștin-Democrată (CDU), partid de centru-dreapta, se află într-o poziție favorabilă pentru a câștiga scrutinul. Friedrich Merz, liderul CDU, este văzut ca un candidat probabil pentru funcția de cancelar.

Bundestagul, corpul legislativ al Germaniei, s-a întrunit luni, având ca singur punct pe agenda întâlnirii demiterea cancelarului Olaf Scholz prin intermediul unui vot de neîncredere, conform informațiilor din presa internațională. Voturile de neîncredere sunt o practică rar întâlnită în Germania, aceasta fiind doar a șasea ocazie în istoria postbelică a Republicii Federale când un lider de guvern recurge la această opțiune.

Această schimbare dramatică în conducerea țării vine pe fondul unei coaliții guvernamentale, denumită „Semafor”, formată din socialiștii lui Olaf Scholz, liberali și verzi. Coaliția a generat așteptări mari în rândul alegătorilor, dar a dezamăgit mulți dintre aceștia, ceea ce a condus la o criză de încredere în rândul cetățenilor. Criticii subliniază că alianțele între partide cu doctrine diferite trebuie să fie bine negociate de la început, pe baza unor principii și obiective clare, pentru a evita eșecurile.

„Parlamentul Germaniei tocmai a votat demiterea Guvernului Olaf Scholz
Urmează alegeri anticipate care vor fi câștigate, cel mai probabil, de Uniunea Creștin-Democrată (CDU – partid de centru-dreapta, membru PPE), iar Friedrich Merz va fi, cel mai probabil, noul cancelar al Germaniei.
Ce avem de reținut:
Coaliția „Semafor”, formată din Socialiștii lui Olaf Scholz, de Liberali și de Verzi, a generat multe așteptări în rândul oamenilor și a dezamăgit la fel de multă lume. De aceea, alianțele între partide cu doctrine diferite trebuie negociate foarte bine la început și pe principii și obiective clare. Altfel, vor eșua;
Toți cei 4 cancelari socialiști ai Germaniei din ultimii 75 de ani au fost nevoiți să-și încheie mandatul înainte de termen;
Germania este exemplul clar că oamenii dezamăgiți de partide proeuropene aflate la guvernare pot susține în continuare alte partide proeuropene, dacă acestea vin cu candidați serioși, credibili și cu soluții clare, europene, la problemele oamenilor”, a scris Siegfried Muresan pe pagina sa de Facebook.