CRYPTO

Cum trebuie să se adapteze aplicațiile Web 3.0 pentru a deveni tehnologie de ultimă generație, explicat

1. De ce aplicațiile Web 3.0 sunt poziționate ca fiind următoarea generație de tehnologie?
Spre deosebire de aplicațiile Web 2.0, ofertele construite pe Web 3.0 le permit utilizatorilor să dețină cu adevărat proprietatea asupra datelor.

Web 2.0 a adus o schimbare majoră în modul în care lumea vede internetul, introducând platforme online precum TikTok, Twitter, Meta (fostul Facebook) și Instagram, printre altele.

Deși valoros prin numărul de oportunități puse la dispoziție, Web 2.0 a adus cu sine preocupări legate de proprietatea asupra datelor. Având în vedere că utilizatorii petrec mai mult timp online, datele lor, inclusiv ceea ce le place, conținutul pe care îl creează și alte detalii despre ei înșiși, sunt împărtășite cu marile companii de tehnologie, multe dintre acestea fiind prinse în trecut în scandaluri legate de date și plătind pentru a ieși din ele.

Web 3.0 abordează aceste preocupări prin prezentarea unei noi realități pentru utilizarea aplicațiilor. Utilizând o tehnologie verificabilă, lipsită de încredere, autoguvernată, fără permisiuni, distribuită și robustă, utilizatorii aplicațiilor pot obține proprietatea reală asupra datelor lor.

Din păcate, înainte ca acest lucru să devină o realitate, dezvoltatorii trebuie să ia în considerare modul în care pot crea aplicații care pot fi implementate pentru a rula pe mai multe servere ca o aplicație descentralizată (DApp), menținând în același timp aceeași experiență de utilizare așteptată în 2022.

2. Ce caracteristici sunt esențiale pentru aplicațiile moderne?
Când vine vorba de experiența utilizatorului (UX), oamenii caută acum în primul rând comoditatea.

Amazon, de exemplu, a stabilit un nou standard pentru cumpărăturile online, făcând achizițiile convenabile și eliminând timpul și efortul necesar pentru a face o achiziție.

Având în vedere că utilizatorii se așteaptă la simplitate în interacțiunile lor online, experiența de utilizare elegantă, comună în site-urile și aplicațiile moderne, trebuie să continue în dezvoltările Web 3.0. Printre aceste caracteristici se numără notificările push și alertele în timp real, care țin utilizatorul la curent fără a deschide o aplicație propriu-zisă. În acest fel, utilizatorii pot obține o imagine de ansamblu a informațiilor care ar trebui să rămână prioritare, fără a reîmprospăta în mod repetat o aplicație pentru a vedea un mesaj primit.

Notificările push au devenit atât de obișnuite încât lumea a început să ia aceste caracteristici ca fiind de la sine înțelese. În prezent, aplicațiile care nu oferă aceste caracteristici sunt considerate prea primitive pentru a se gândi măcar să le folosească.

3. Ce împiedică aplicațiile blockchain să îndeplinească aceste standarde UX?
Implementarea caracteristicilor considerate standard în prezent nu este o sarcină ușoară pentru blockchain.

În prezent, nu există un sistem unificat care să permită notificarea utilizatorilor în timp real pe majoritatea blockchains. Această lipsă a unei experiențe a utilizatorului bine dezvoltate pe Web 3.0 a întârziat adoptarea de către utilizatorii finali, oferind puține stimulente pentru ca utilizatorii Web 2.0 să facă tranziția.

Pentru a remedia această lacună, au fost dezvoltate soluții pentru Ethereum (ETH) care funcționează ca aplicații de notificare ale unor terți. Din nefericire, aceste servicii separate nu sunt disponibile ca funcții integrate sau ca instrument standard pentru dezvoltatori.

Unele platforme de dezvoltare blockchain permit creatorilor să configureze webhooks pentru Ethereum ca alternativă. Dar multe dintre acestea sunt încă complicate de implementat și necesită ca creatorul să configureze o serie de alerte pentru fiecare eveniment și să le filtreze manual.

În timp ce webhooks prezintă un pas în direcția cea bună, aceste soluții încă nu țin cont de celelalte blockchains, unde notificările push sunt în mare parte inexistente și dificil de implementat fără un dezvoltator cu cunoștințe semnificative. Implementarea unor sisteme personalizate de alertă în timp real este extrem de complicată și poate necesita săptămâni de timp de dezvoltare pe orice blockchain. Ca urmare, aplicațiile Web 3.0, care au fost odată poziționate ca fiind următoarea generație de tehnologie, există fără notificări push, ceea ce le face să pară mai degrabă un pas înapoi pe internet decât unul înainte.

4. Cum abordează platformele de dezvoltare blockchain aceste preocupări?
Noile oferte de dezvoltare blockchain facilitează implementarea notificărilor push pentru aplicațiile Web 3.0.

O soluție practică la aceste probleme de UX ar trebui să fie simplu de implementat și să permită aplicațiilor să monitorizeze orice adresă pentru tranzacțiile cu jetoane de intrare și de ieșire (criptomonedă, NFT sau de altă natură). Dezvoltatorii trebuie să poată configura notificări push în propriile aplicații rapid și ușor pe mai multe blockchains, fără a învăța codul pentru fiecare dintre ele.

Tatum a apărut ca o platformă de dezvoltare blockchain de top, oferind un răspuns pentru a aborda aceste preocupări legate de experiența utilizatorului. Cu noua lor funcție Notification Station, utilizatorii pot profita de o modalitate simplă și eficientă de a implementa notificări push în aplicațiile Web 3.0 pentru peste 10 blockchains, inclusiv Celo (CELO), Solana (SOL), Ethereum, Bitcoin Cash (BCH), Dogecoin (DOGE) și Terra (LUNA).

Funcția poate fi implementată fără probleme în orice aplicație cu un singur apel API pentru a monitoriza orice adresă de pe orice blockchain acceptat. În acest fel, aplicațiile pot trimite cu ușurință alerte instantanee utilizatorilor finali cu privire la orice tranzacție.

Cu oferte precum Notification Station, dezvoltatorii dispun acum de instrumente pentru a crea aplicații blockchain ușor de utilizat și intuitive și pentru a le oferi utilizatorilor o experiență Web 3.0 așteptată în 2022. Funcția este planificată să fie extinsă la peste 50 de blockchains, aducând un sistem de notificare simplu, eficient și unificat pentru o multitudine de rețele descentralizate.