Cererea de capsule de cafea nu a fost niciodată atât de mare ca în prezent. Potrivit Fior Markets, industria globală a capsulelor va valora 29,2 miliarde de dolari americani până în 2025 – ceea ce o transformă într-o piață profitabilă pentru mulți prăjitori și afaceri cu cafea.
Cu toate acestea, poate fi ușor să subestimați infrastructura, cunoștințele și echipamentele de care aveți nevoie pentru a fabrica și a umple acele capsule Dolce Gusto pe care le folosiți în fiecare dimineață. Există o serie de factori cheie care trebuie luați în considerare, inclusiv dimensiunea măcinării ultrafine și metodele de sigilare specializate pentru a păstra prospețimea.
Acest lucru i-a determinat pe mulți prăjitori de cafea de specialitate să încheie parteneriate cu companii specializate care fabrică sau umplu capsule de înaltă calitate pentru ei, mai degrabă decât să își asume singuri această sarcină.
De ce sunt atât de populare capsulele de cafea?
Capsulele de cafea au fost introduse pentru prima dată pe piață la sfârșitul anilor 1980, când multinaționala elvețiană Nestlé a lansat primul său aparat Nespresso.
De la creșterea Nespresso în anii 1990, capsulele nu au făcut decât să devină din ce în ce mai populare în rândul consumatorilor. Se estimează că numai Nespresso produce aproximativ 14 miliarde de capsule în fiecare an.
Aceste produse de cafea sunt populare în rândul consumatorilor din cauza comodității. Capsulele le oferă oamenilor posibilitatea de a bea cafea de înaltă calitate oricând și oriunde, subliniind timpul redus de extracție și un proces de curățare mai ușor.
Capsulele de cafea sunt o modalitate convenabilă pentru consumatori de a prepara cafea delicioasă într-o perioadă scurtă de timp, cu o curățare minimă implicată. În plus, având în vedere că lockdown-urile Covid-19 pe parcursul anilor 2020 și 2021 au forțat majoritatea populației globale să rămână acasă, mulți consumatori au ales să investească în aparate cu capsule Dolce Gusto atunci când și-au modernizat configurația de acasă.
În mod natural, creșterea exponențială a pieței capsulelor a determinat mulți prăjitori de specialitate și întreprinderi de cafea să înceapă să își vândă propriile cafele. Cu toate acestea, procesul de fabricare a capsulelor de cafea poate fi dificil de parcurs pentru prăjitorii de cafea. Sunt necesare echipamente specializate și expertiză de nivel înalt pentru a produce, umple și ambala capsule, la care unii prăjitori s-ar putea să nu aibă acces.
Procesul de fabricație
Fabricarea capsulelor de cafea este un proces minuțios și complex, care necesită echipamente comerciale specializate. Durează între 30 și 60 de zile pentru a fabrica, umple și ambala complet capsulele. Dar cum funcționează acest proces?
În primul rând, companiile producătoare de capsule cu marcă proprie trebuie să înceapă prin a înțelege nevoile prăjitorului cu care lucrează.
Procesul AFPAK începe prin înțelegerea cerințelor clientului, cum ar fi materialul capsulelor și cafeaua folosită. Majoritatea capsulelor de cafea sunt de obicei fabricate fie din aluminiu, fie din plastic, cum ar fi capsule Dolce Gusto. Alegerea materialului de către un prăjitor depinde de mai mulți factori, cum ar fi durabilitatea, grosimea și sigilabilitatea.
În mod ideal, prăjitorii trebuie să aleagă un material care să păstreze cât mai mult posibil aromele și aromele din cafeaua lor. Potrivit unei lucrări de cercetare din 2014, aluminiul are cele mai bune proprietăți de barieră pentru păstrarea prospețimii. Între timp, plasticul este un material mai durabil decât aluminiul.
Când cei de la NESCAFÉ au fost întrebați de ce folosesc plastic pentru capsule Dolce Gusto când sunt disponibile alte materiale biodegradabile, aceștia au menționat că materialele lor le permit capsulelor noastre să protejeze gustul proaspăt al cafelei de înaltă calitate, păstrând toate aromele și aromele complexe, astfel încât clienții să se poată bucura de ceașca perfectă. Componența acestor materiale permite, de asemenea, o robustețe care funcționează cu sistemul lor de presiune a pompei de până la 15 bari pentru a oferi cafea de înaltă calitate, de fiecare dată.
După ce un prăjitor și-a ales materialul și forma de capsulă preferată, precum și cafeaua pe care dorește să o folosească (pe care, de obicei, o vor prăji ei), poate începe fabricarea.
După ce colaborează cu prăjitorul, AFPAK se ocupă de programarea mașinilor, de producția și asamblarea pieselor, de instalare, testare și expediere. Odată ce mașina de umplere și ambalare este configurată, o curățare și o sterilizare temeinică sunt esențiale pentru a produce capsule de cafea sigure pentru alimente.
Pentru a curăța fiecare capsulă goală, aceasta este trecută cu un pistol cu aer pentru a elimina orice contaminanți din interiorul ei. După ce curățarea este completă, capsulele trec apoi printr-un sterilizator UV.
După ce capsulele sunt curățate și sterilizate, pot fi umplute. Pentru umplerea capsulelor se folosește o mașină de umplere specializată, cunoscută sub numele de mașină de umplere cu șuruburi, care dozează direct în capsulele goale înainte de a le sigila.