Curtea Constituțională a publicat motivarea deciziei prin care a fost invalidată candidatura lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. CCR a respins contestația lui Georgescu la decizia BEC care i-a invalidat candidatura.
În motivarea publicată, CCR a arătat că persoana în cauză a încălcat principii și valori constituționale. Potrivit instanței constituționale, această sancțiune nu este perpetuă și nu interzice, pentru totdeauna dreptul de a fi ales în funcția de Președinte al României. Hotărârea Curţii Constituţionale 7/2025 privind respingerea contestaţiilor formulate împotriva neînregistrării de către Biroul Electoral Central (BEC) a candidaturii independente a lui Călin Georgescu la alegerile prezidenţiale a fost trimisă la Monitorul Oficial, în vederea publicării.
Pe lângă hotărârea publicată, Curtea a emis și un comunicat de presă semnat de președintele, Marian Enache. Conform comunicatului instanţa constituţională nu poate fi influenţată sau ameninţată prin intermediul niciunei forme de presiune.
„În ultima perioadă, putem observa o acţiune consistentă şi sistematică de discreditare şi devalorizare la scară largă a argumentaţiei juridice constituţionale care fundamentează deciziile şi hotărârile Curţii Constituţionale a României. Suntem conştienţi că activitatea Curţii Constituţionale, raportată la rolul său şi la atribuţiile sale, a fost şi va fi întotdeauna supusă atât aprecierilor, cât şi criticilor la nivelul societăţii.
Prin esenţa sa, orice formă de justiţie, cu atât mai mult justiţia constituţională, care are în principal un rol preventiv, nu sancţionator, creează prin deciziile şi hotărârile sale premisele unor critici inerente din partea celor care se consideră nedreptăţiţi de soluţia adoptată. Aceste critici sunt fireşti şi sunt o dovadă că în România pluralismul politic şi al opiniilor constituie unul dintre principiile ordinii constituţionale democratice”, precizează Marian Enache, citat în comunicat.
România funcționează într-un cadru legal
Președintele CCR a adăugat că România este stat membru al UE şi al NATO și funcționează în baza unei ordini constituţionale şi legale care trebuie respectată.
„Totodată, chiar dacă înţelegem că, în perioadele electorale, pasiunile şi partizanatele ideologice, doctrinare sau personale pot genera o tensiune socială care depăşeşte sfera obişnuinţei, trebuie să reafirmăm că în România, ca stat membru al UE şi al NATO, deci parte a spaţiului democratic occidental, există o ordine constituţională şi legală care trebuie respectată, ca expresie a suveranităţii şi a unităţii statale şi societale, a identităţii constituţionale a statului român”, a mai arătat președintele CCR.
Marian Enache arată faptul că CCR, ca instanţă de contencios constituţional prin care se realizează justiţia constituţională, „nu poate fi influenţată sau ameninţată prin intermediul niciunei forme de presiune, având nu doar rolul, ci şi obligaţia constituţională de a garanta supremaţia Constituţiei prin exercitarea efectivă a atribuţiilor sale, iar într-un stat de drept, criticile sunt binevenite, presiunile sunt inacceptabile şi dezavuabile”.