Două femei din Suceava au rămas cu conturile goale, după ce au vorbit la telefon cu așa ziși reprezentanți ai unor instituții bancare.
La data de 07.11.2024, orele 16.00, Poliția Mun. Suceava a fost sesizată direct de către Ursaciuc Cornelia din mun. Suceava cu privire la faptul că, în dimineața de 07.11.2024, persoane necunoscute, prin mijloace frauduloase, i-au transferat din contul bancar personal suma de 21145 lei.
În urma investigațiilor efectuate, echipa operativă a constatat următoarele:
În data de 06.11.2024, orele 17.45, Ursaciuc Cornelia a fost contactată de către o persoană care s-a recomandat Andrei, al cărui nume de familie nu l-a reținut, și a precizat că este reprezentant al Bursei de Valori București. Întrucât persoana vătămată nu putea discuta la acel moment, au convenit să revină cu un apel după circa o oră. Astfel, în data de 06.11.2024, orele 18.50, sus-numita a fost contactată din nou de către același bărbat, care i-a menționat că aceasta deține mai multe acțiuni și dividente. Pentru a putea să vireze acele acțiuni și dividende către titular, bărbatul în cauză i-a transmis că are nevoie de contul bancar al persoanei vătămate. După mai multe discuții, cei doi au convenit ca bărbatul să revină cu un apel, în data de 07.11.2024, orele 10.00.
În dimineața de 07.11.2024, orele 09.40, sus-numita s-a deplasat la Garanti Bank, unde deține contul bancar, împrejurare în care i s-a comunicat că nu a fost accesat contul.
În cursul aceleiași zile, orele 10.00, persoana vătămată a fost apelată de același bărbat recomandat Andrei care a îndrumat-o pe numita Ursaciuc Cornelia să-și instaleze pe telefonul mobil diverse aplicații. Discuția dintre cei doi a durat aproximativ o oră și jumătate.
La orele 14.30, persoana vătămată s-a deplasat din nou la Garanti Bank, unde i s-a transmis că din contul personal s-au efectuat două retrageri, una de 45 lei, și una de 20600 lei. De asemenea, s-a încercat accesarea unui cont de economii, fără a fi sustrași bani din acel cont, însă simpla accesare a condus la blocarea contului și reținerea dobânzii, în cuantum de 500 lei.
Prejudiciul total a fost estimat la suma de 21145 lei, sumă cu care persoana vătămată s-a constituit parte civilă în procesul penal.
În cauză se continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune, faptă prev. de art. 244 al. 1 și alin. 2 Cp, acces ilegal la un sistem informatic, faptă prev. de art. 360, alin. 1 Cp și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, faptă prev. de art. 250, alin. 1 Cp..
Localnică din Rădășeni ușurată de 42.750 lei
In urmă cu douăz zile, Poliția mun. Fălticeni a fost sesizată direct de către numita Grumeza Maria din com.Rădășeni cu privire la faptul că la data de 06.11.2024, a fost înșelată cu suma 42750 lei.
Fiind audiată, persoana vătămată, Grumeza Maria, declară faptul că la data de 06.11.2024 a fost contactată telefonic de către o persoană de sex masculin. Acesta s-a recomandat a fi reprezentant al Băncii de Valori București și i-a propus să reînoiască baza de date. Persoana vătămată știind că în urmă cu mulți ani, avea acțiuni la societatea NAVROM Galați, a făcut conexiunea că se referă la acele acțiuni și astfel a fost de acord cu actualizarea datelor. În continuare, acel bărbat i-a spus că are depozit în sumă de 7865 lei și persoana vătămată a fost de acord să păstreze depozitul pe o perioadă de 5 ani.
Acel bărbat i-a spus că pentru a avea acces la datele sale trebuie să își descarce o aplicație, respectiv ”BIZ DAEMON”. Persoana vătămată a descărcat aplicația, urmând indicațiile acelei persoane, astfel permițându-le accesul în telefonul său. După ce a instalat aplicația, persoana respectivă i-a spus că este ultima zi când poate primi și că altfel le pierde. Pentru a le primi, trebuie să plătească un impozit la ANAF, în valoare de aproximativ 1000-2000 lei. Astfel, la indicațiile telefonice ale acelei persoane, a finalizat instalarea aplicației BT PAY pentru a putea efectua transferul. A întâmpinat dificultăți la instalarea aplicației, dar persoanele care i-au accesat telefonul prin intermediul BIZ DAEMON au completat datele și au efectuat pașii necesari pentru finalizarea instalării.
După instalarea aplicației a urmat indicațiile persoanei cu care vorbea la telefon. Nu a reușit să efectueze toți pașii indicați de acea persoană, iar unele date ce trebuiau completate au fost completate de la distanță de aceasta. Persoana vătămată știa că urmează să efectueze un transfer în valoare de aproximativ 1000-2000 lei în contul ANAF, dar în realitate, i-a fost transferată din cont suma de 42750 lei, într-un cont necunsocut.
A fost întocmit dosarul penal întocmit privind comiterea infracțiunilor de ”înșelăciune”, faptă prev.și ped. de art.244 alin.1 din Codul Penal” „acces ilegal la un sistem informatic”, faptă prev. și ped. de art. 360 alin. 1 și alin. 3 C.pen., și „efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos”, faptă prev. și ped. de art. 250 alin. 1 C.pen din Codul Penal.