SĂNĂTATE

Cum ameliorează terapiile bazate pe corp stresul și anxietatea

Atunci când vă simțiți stresat, anxios sau epuizat, în general vă gândiți la gândurile și sentimentele asociate cu aceste fenomene ca fiind „mentale”. De aceea vorbim despre sănătatea „mentală” și de aceea ne concentrăm asupra creierului atunci când ne gândim să eliminăm aceste stări inconfortabile. Nenumărate studii au demonstrat că gândurile (1,2) și sentimentele sunt, într-adevăr, reflectate în creier (3,4), așa că nu este de mirare că majoritatea terapiilor sunt concepute pentru a schimba creierul.

Corpul tău este implicat în sentimentele tale
În timp ce creierul este un participant major în senzațiile asociate cu stresul, anxietatea și epuizarea, restul corpului vehiculează informații care pot avea un impact și asupra modului în care gândim și ne simțim. În acest sens, nu aveți doar un creier care „gândește” și „simte”; de fapt, aveți și un corp care „gândește” și „simte” (5,6). De aceea, unele studii au sugerat că, deși terapiile precum terapia cognitiv-comportamentală (CBT) sunt utile pentru a recunoaște că gândirea ta a fost distorsionată, adăugarea unei componente de întruchipare la CBT poate face o mare diferență (7).

Cum este implicat corpul
Atunci când sunteți stresat, vă puteți gândi la acest lucru ca la „îngrijorare”, „panică” sau „oboseală mentală”, dar, de fapt, există dovezi că stresul nu este deloc pur mental. Pot fi observate și diverse alte modificări corporale, de la schimbări de postură (de exemplu, aplecat), expresii faciale (de exemplu, ochi alarmați), gesturi (de exemplu, strângere de mână slabă) și mișcări (de exemplu, prăbușirea în pat) (7). Mai mult, atunci când vă amintiți sentimente, nu vă amintiți doar abstractizarea unui moment stresant, amintirile dvs. pot include acțiuni corporale precum plânsul pe umărul cuiva sau faptul că v-ați prăbușit la picioarele patului.

Terapii bazate pe corp
Terapiile precum TCC și psihoterapia tradițională sunt numite terapii „de sus în jos”. Acestea se concentrează pe gânduri, emoții și idei abstracte asociate în general cu limbajul și creierul.

Cu toate acestea, corpul are propriul său limbaj: vă simțiți diferit într-un duș fierbinte sau într-o cadă cu apă rece ca gheața. De asemenea, corpul se simte diferit într-un spațiu deschis față de un spațiu închis. Corpul se poate simți cu totul diferit atunci când este scufundat în amintirea durerii față de a fi în „aici și acum”.

Terapiile embrionare, numite și terapii „de jos în sus”, profită de schimbarea relației corpului cu spațiul și, astfel, de schimbarea modului în care ne simțim. Posturile expansive, direcția privirii, direcția mișcării și tiparele respiratorii fac parte din terapiile întrupate (11,12).

Video, realitate virtuală, terapie încorporată și întruchipată
Atunci când vă uitați la un videoclip sau sunteți imersați în realitatea virtuală, asimilați mediul din fața dumneavoastră. În cazul realității virtuale, simți că întregul tău corp este scufundat în acea scenă. În funcție de mediul în care este imersat corpul tău, gândirea ta se va schimba în consecință (13).

„Cunoașterea încorporată” înseamnă că mediile noastre au un impact asupra gândirii (și a sentimentelor). Faptul de a fi în anumite medii poate ușura povara gândirii, de exemplu (14). Absorbția de stimuli liniștitori relaxează întregul corp, nu doar mintea ta. De aceea, videoclipurile pot influența modul în care ne simțim.

„Cunoașterea încorporată”, pe de altă parte, este un tip similar de participare corporală, dar aici, sunetele pe care le auziți și sentimentul de a fi într-un anumit spațiu pot ușura povara gândirii și a sentimentului de anxietate, de exemplu.

Mulți experți susțin cu tărie că este înșelătoare considerarea creierului ca fiind baza fizică sau „mașinăria centrală” a stărilor de spirit și că neurotransmițătorii și neuromodulatorii, împreună cu neuronii cu care interacționează, nu constituie baza fizică sau „mașinăria centrală” a stărilor de spirit (15). De exemplu, substanțele chimice din creier sunt influențate de glucoza din sânge, de hormonii din afara creierului, de sistemul imunitar și de intestine. Iar imersiunea liniștitoare în medii care reduc stresul, cum ar fi natura, poate declanșa schimbări fiziologice (16), cum ar fi modificări ale glucozei (17), cortizolului (18), sistemului imunitar (19) și intestinului (20). De asemenea, întregul corp este reprezentat în creier și se conectează cu acesta, astfel încât schimbările din corp sunt în strânsă legătură cu schimbările din creier.

VR oferă o experiență de imersiune. Astfel, ea oferă experiența de a schimba mai multe sisteme fiziologice și de organe pentru a ajuta la ameliorarea stresului și a anxietății.

Concluzie
Impactul specific și special al videoclipului și al realității virtuale este acela că oferă oportunitatea unor intervenții de „internalizare” și „corp întreg” care au un impact asupra mai multor sisteme fiziologice, ajutându-ne să abordăm stresul și anxietatea în moduri complet diferite.

sursa articol: www.psychologytoday.com