RELIGIEULTIMA ORĂ

Cum a vândut preotul Cătălin Axinte o vilă cu teren cu suma de 100.000 de euro pentru a i se pierde urma. Parcela la schimb oferita pe coclauri

Preotul Cătălin Axinte are protecția IPS Calinic, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților din moment ce este acceptat să fie membru AUR, șef într-o institutie publică numit politic dar și preot.  Același ierarh superior al BOR  era pe punctul de a-l numi consilier,  o discuție în acest sen având loc în ședința Permanenței, numai că înalta față monahala a aflat la timp despre ilegalitățile comise iar  avansarea nu a mai avut loc.

,,Gata de acum noi suntem la putere,,

Nimic nu se mișca în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților fără Cătălin Axinte. Era o persoană de temut pentru ceilalți prelați din cadrul bisericilor și mănăstirilor din județul Suceava.

In perioada când  preotul Cătălin Axinte era consilier al lui IPS Pimen, nimic nu se mișca fără acceptul lui. Trebuie precizat că  fața bisericească a fost ucenicul fostului secretar eparhial Anton Hrib  si chiar a participat la ,,plecarea,,  acestuia in ianuarie 2008.

,,Hrib Anton a fost chiar cel care l-a format și promovat pe Axinte! Însă ce să vezi: la momentul potrivit <a mușcat mâna care l-a  hrănit> participând consistent la îndepărtarea lui Hrib! Afirmația lui Axinte după plecarea lui Hrib in ianuarie 2008:” Gata de acum noi suntem la putere.  Combinațiile cu parohiile le făcea cu Brădățan ulterior cu Baltag- consilieri administrativi !  Hrib nu mai era la Suceava în perioada cât a fost Catalin  Axinte consilier intre anii 2008- 2014.  Cât privește icoanele, intr-adevăr făcea trafic împreună cu Anton  Hrib înainte de 2008.  Apartamentul lui Hrib din cartierul – Alexandru din Iași era burdușit cu icoane și obiecte de artă!. Cât a fost Cătălin  Axinte consilier la Arhipiscopia Sucevei și Rădăuților, el era” tătucul „, nu se mișca nimic fără acordul lui Axinte! Pimen chiar a participat la cununia religioasă, cu a doua soție!Dacă era după  IPS Pimen și acum era  Catalin Axinte consilier, îl lăsa cu” limbă de moarte”!  , susțin surse sub protecția anonimatului care spun că Anton Hrib  ar fi cel care ar fi  dat foc acestui apartament.

Anchetat de DNA pentru trafic de influenţă, preotul Cătălin Axinte a fost demis in iulie 2014 din funcţia de consilier economic al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Postul de consilier economic a fost preluat, de la 1 august 2014, de preotul Gheorghe Saftiuc din Dolhasca. Decizia a fost luată joi de Permanenţa Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei.Motivul pentru care a fost demis Cătălin Axinte îl reprezinta prejudiciile de imagine aduse Arhiepiscopiei după ce preotul a fost inculpat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar de trafic de influenţă. Mass media la acea vreme a făcut public dosarul instrumentat de DNA.

,, Catalin Axinte a fost dat afară din funcția de consilier in iulie 2014 și surpriză: Axinte și-a vândut vila construită pe terenul azilului de bătrâni Suceava! De ce? Pentru că a obținut ilegal acea suprafață! Cât privește declarația  purtatorului de cuvânt al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Alexandru  Sava, aceasta este apă de ploaie!  Conducerea  Arhiepiscopiei ar fi fost cea mai fericita  dacă Catalin  Axinte ar fi ajuns  primar!  Ar fi fost alocate fonduri fără număr!  Conform Hotărârilor Sf Sinod   Catalin Axinte nu avea voie sa intre in politica si sa candiedze dar a avut insa  binecuvântarea lui IPS Calinic,,arata aceleasi surse.

Vila a fost vânduta unui putnean cu 100.000 euro. Documentele ar fi lovite de nulitate din punctul de vedere al BOR

Catalin Axinte și-a vândut vila, nu doar că nu putea justifica banii cu care a construit-o, dar nici terenul!  Imobilul a ajuns in proprietatea unui cetățean din Putna , cu 100.000 euro! Așa ar fi  gândit prelatul: să i se piardă urma!
Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților nu putea, conform Statutului, să-i vândă lui  Catalin  Axinte din terenul Azilului de bătrâni!, mai ales că fața bisericească era la acea vreme și consilier economic-apărea conflictul de interese și abuzul în serviciu.

 Teren la schimb pe coclauri.  Pamantul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților ar fi valorat 200.000 de euro

IPS Pimen nici atât nu putea face tranzacția pentru simplul motiv ca nu era terenul lui personal.  Atunci s-a recurs la un schimb, chipurile, avantajos in favoarea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Cătălin Axinte i-a  arătat lui IPS Pimen un teren între Zaharesti și Liteni, undeva pe niște coclauri , un teren fânaț.  Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Pimen s-ar fi  prins  cu mâinile de cap când a  văzut ce are în față. Era  o suprafață de fânaț care aparținea lui Buhac Dumitru. Inalta față monahală  a refuzat schimbul de teren și totul a rămas ca-n… tren.

In 2015, vila a fost vândută de către preotul Cătălin Axinte lui Ionel Burduhos din Putna iar acesta la rândul lui a vândut-o in 2023  unei alte persoane.  Pentru simplul motiv că nu există acordul unanim al Sfântului Sinod , documentele sunt lovite de nulitate din punctul de vedere al Statului BOR. Părintele vicar adminsitrativ, Paraschiv Danija al ASR  prin însăși statutul său, ar trebui insa sa inițieze demersurile necesare pentru recuperarea prejudiciului cauzat de Arhiepisocpia ca parte păgubită.

In concluzie, Cătălin Axinte nu putea, sub nici o formă să devină  proprietar pe parte din terenul Azilului de bătrâni Suceava!. Dacă s-au prescris sau nu faptele ramane de vîăzut dar cel mai probabil NU  din moment ce preotul Cătălin Axinte își caută ascunzis în politică. Și poate preotul nu era condamnat pentru trei pești si o cobză dar valoarea prejudiciului adus Arhipiscopiei Sucevei și Rădăuților este mult mai mare.

Când arr fi fost întrebat de către prelați, IPS Calinic, noul arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților după decesul lui IPS Pimen, despre ilegalitățile comise de  Cătălin Axinte, noua față monahală ar fi  spus:” Nu răspund de faptele altora,,.

Poate ar putea IPS Calinic insa aduce clarificări în legătura cu terenul de la Căminul de Bătrâni unde Cătălin Axinte si-a construit vila deja vândut de două ori, care este statului preotului în prezent și cum este imbisericit la Biserica Sf.  Mina din cartierul Obcine din Suceava.