INTERNAȚIONAL

Cuba, în beznă după ce uraganul a pus la pământ rețeaua electrică

Cuba a rămas în beznă miercuri dimineața devreme, după ce uraganul Ian a scos din funcțiune rețeaua electrică și a devastat unele dintre cele mai importante ferme de tutun din țară, când a lovit ca o furtună majoră vârful vestic al insulei.

Autoritățile au lucrat peste noapte pentru a restabili treptat serviciul pentru cei 11 milioane de locuitori ai țării, potrivit unei declarații a Uniunii Electrice din Cuba. Inițial a fost întreruptă alimentarea cu energie electrică pentru aproximativ 1 milion de persoane din provinciile vestice ale Cubei, dar ulterior întreaga rețea a cedat.

Ian a lovit o Cubă care se luptă cu o criză economică și care s-a confruntat cu întreruperi frecvente de energie electrică în ultimele luni. Ian a atins pământul ca furtună de categoria 3 în partea de vest a insulei, devastând provincia Pinar del Río, unde se cultivă o mare parte din tutunul folosit pentru trabucurile emblematice ale Cubei.

Zeci de mii de oameni au fost evacuați, iar alții au fugit din zonă înainte de sosirea lui Ian, care a provocat inundații, a avariat case și a doborât copaci. Autoritățile încă evaluau pagubele, deși până marți seară nu au fost raportate victime.

Vânturile lui Ian au avariat una dintre cele mai importante ferme de tutun din Cuba, în La Robaina.

„A fost apocaliptic, un adevărat dezastru”, a declarat Hirochi Robaina, proprietarul fermei care îi poartă numele și pe care bunicul său a făcut-o cunoscută la nivel internațional.