EUROPAINTERNAȚIONAL

Criza energetică a Europei și comoara îngropată de 1.000 de miliarde de euro a Olandei

În pofida creșterii galopante a prețurilor la energie și a lipsei de aprovizionare cu gaze naturale în Uniunea Europeană, guvernul olandez a luat decizia de a proceda la închiderea sondelor de gaze naturale din regiunea Groningen. Zăcământul este unul dintre cele mai mari din lume, cu o valoare de până la 1000 de miliarde de euro. Dar, deocamdată, este o comoară care va rămâne neexploatată în viitorul apropiat.

Motivul pentru care a fost luată această decizie a fost din cauza șocurilor seismice declanșate de extracția de gaze din zonă. Până în prezent au fost înregistrate aproximativ 1200 de cutremure, iar aproximativ 27.000 de locuințe au fost grav avariate și considerate nesigure pentru a fi locuite. Aceasta este opinia lui Jan Wigboldus, președintele Consiliului Groningen Gas, un grup care reprezintă organizațiile societății civile din regiunea afectată.

Însă un număr tot mai mare de experți îndeamnă guvernul să își revizuiască decizia și să prelungească extracția de gaze cel puțin pentru încă câțiva ani. Potrivit acestora, acest lucru ar putea contribui la asigurarea unei viitoare aprovizionări cu gaze și la scăderea prețurilor la energie.

Machiel Mulder, este profesor de reglementare a piețelor energetice la Universitatea din Groningen.

„Câmpul ar putea fi redeschis în cazul unei situații de urgență. Astfel, atunci când locuitorii din Germania, Estonia sau alte țări se confruntă cu adevărat cu o penurie de gaz, aceasta este o situație de urgență. Și atunci se va reveni asupra deciziei de a redeschide câmpul de gaz din Groningen pentru a produce mai mult.”

O alternativă la extracția de gaze pe plan intern este importul de gaze din străinătate. Țările de Jos au pus în funcțiune acum un terminal suplimentar de GNL. Alte țări – cum ar fi Germania și Franța – creează, de asemenea, noi infrastructuri pentru a importa gaze naturale lichefiate.

Aproximativ 81.000 de locuri de muncă sunt legate de industria olandeză a serelor, iar jumătate dintre companii se confruntă cu probleme financiare din cauza creșterii prețurilor la gaze.

sursa articol: www.euronews.com