CRYPTO

Creatorul Ethereum, Vitalik Buterin, califică invazia Rusiei drept o „crimă

Buterin a declarat că este „supărat de decizia lui Putin de a abandona posibilitatea unei soluții pașnice”.

Co-fondatorul Ethereum, Vitalik Buterin, a postat miercuri în limba sa maternă că invazia Rusiei în Ucraina „este o crimă împotriva poporului ucrainean și rus”.

A scris Buterin: „Foarte supărat de decizia lui Putin de a abandona posibilitatea unei soluții pașnice la disputa cu Ucraina și de a merge în schimb la război.”

După ce a recunoscut independența a două regiuni separatiste din estul Ucrainei la începutul acestei săptămâni, președintele Vladimir Putin a declarat miercuri că Rusia va desfășura o „operațiune militară specială” în Ucraina, o referire abia voalată la o invazie completă.

La începutul acestei luni, Buterin a făcut apel la Putin – în limba rusă – pentru a dezescalada un conflict creat chiar de Rusia, scriind pe Twitter: „Un atac asupra Ucrainei nu poate face decât rău Rusiei, Ucrainei și umanității”.

„Foarte supărat de decizia lui Putin de a renunța la posibilitatea unei soluții pașnice la disputa cu Ucraina și de a porni în schimb un război. Aceasta este o crimă împotriva poporului ucrainean și rus.

Vreau să le urez tuturor să fie în siguranță, chiar dacă știu că nu va fi nicio siguranță.

Glorie Ucrainei.

– vitalik.eth (@VitalikButerin) February 24, 2022″

Buterin s-a născut în Rusia în anii care au urmat imediat după prăbușirea Uniunii Sovietice, înainte de a emigra cu familia sa în Canada în 2000 – în același an în care Putin a devenit președinte.

Tatăl lui Vitalik, Dmitri Dmitri, are păreri puternice despre omul forte al Rusiei. „El este KGB, iar aceștia sunt oamenii care au torturat și ucis milioane de ruși și ucraineni”, a declarat el pentru Decrypt într-un interviu acordat la începutul anului 2021.

Tânărul Buterin a încercat diplomația. În 2017, s-a întâlnit cu Putin în încercarea de a determina Rusia să folosească rețeaua Ethereum. Putin a pipăit la criptomonede precum Bitcoin. Recent, el a trecut peste banca centrală a Rusiei sugerând că resursele energetice ale țării îi oferă „anumite avantaje competitive” în mineritul Bitcoin. Un articol din 2019 al Wired a detaliat modul în care Rusia ar putea profita de mineritul Bitcoin în fostele state sovietice pentru a face o „cursă finală în jurul sancțiunilor SUA”.

Dar nici Putin, nici Rusia nu au îmbrățișat vreodată pe deplin criptomoneda, al cărei etos tinde să fie în contradicție cu autoritarismul. Lanțurile de bloc distribuite, gestionate de mii de oameni din întreaga lume, sunt nepartizane și descentralizate prin proiectare. Cu toate acestea, ele sunt create de persoane cu perspective politice.

„Reamintim”, a scris Buterin. „Ethereum este neutru, dar eu nu sunt”.

sursa articol: decrypt.co