BREAKING NEWSSĂNĂTATE

Voloșeniuc: ANSVSA/DSVSA susține tradiția creșterii porcului în țara noastră

Susținerea creșterii tradiționale a porcului în gopodării și a proprietarilor de porci din mediul rural este o prioritate a Aurorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA/Direcției Sanitare Veterinare și Pentru Siguranța Alimenmtelor Suceava). Declarația a fost subliniată de directorul executiv al DSVSA Suceava, dr. Mihai Voloșeniuc.

Creșterea, sacrificarea porcilor în gospodăria țărănească și comercializarea acestora nu va fi interzisă.

ANSVSA/DSVSA transmite românilor că își vor putea sacrifica fără probleme porcii înainte de Crăciun, în propriile gospodării.

În acest sens, ANSVSA modifică Ordinul nr. 130/2023, care aprobă Normele specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023, prin introducerea unei prevederi prin care se pot comercializa porcinele din gospodărie numai în condițiile în care un medic veterinar de liberă practică împuternicit de DSVSA ,  va completa o fișă de examinare clinică, care certifică statusul de sănătate al animalului respectiv (care trebuie să fie identificat și înregistrat în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor – SNIIA).

Voloșeniuc arată că prevederea are în vedere stabilirea stării de sănătate a animalului care urmează a fi comercializat, astfel încât să împiedice mișcarea animalelor care ar putea contribui la răspândirea virusului PPA.

În vederea asigurării concordanței cu Regulamentul (UE) nr. 594/2023 și Legea nr. 122/2023, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a elaborat și emis două acte normative esențiale: Ordinul nr. 130/2023, care aprobă Normele specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023, și Ordinul comun nr. 132/418/2023, emis împreună cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), care stabilește condițiile și cerințele de biosecuritate pentru exploatațiile noncomerciale de porcine.

ANSVSA/DSVSA  reamintește tuturor deținătorilor de exploatații noncomerciale de porcine importanța respectării normelor de biosecuritate și a regulamentelor în vigoare, în vederea prevenirii și combaterii pestei porcine și a altor riscuri asociate.