ASIAINTERNAȚIONAL

Coreea de Nord lansează 23 de rachete, una aterizează pentru prima dată în largul coastelor sud-coreene

Coreea de Nord a lansat miercuri cel puțin 23 de rachete în mare, inclusiv una care a aterizat la mai puțin de 60 km de coasta Coreei de Sud, ceea ce președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol a descris drept „invadare teritorială”.

A fost pentru prima dată când o rachetă balistică a aterizat în apropierea apelor sudului de când peninsula a fost divizată în 1945 și a fost cea mai mare cantitate de rachete lansate de Nord într-o singură zi. Coreea de Sud a emis avertismente rare de raid aerian și a lansat propriile rachete ca răspuns.

Racheta a aterizat în afara apelor teritoriale ale Coreei de Sud, dar la sud de linia de demarcație nordică (NLL), o frontieră maritimă intercoreeană disputată.

Avioanele de război sud-coreene au tras trei rachete aer-sol în mare la nord de NLL ca răspuns, a declarat armata sud-coreeană. Un oficial a declarat că armele folosite au inclus un AGM-84H/K SLAM-ER, care este o armă de atac de precizie „stand-off” fabricată în SUA, care poate zbura până la 270 km (170 de mile) cu un focos de 360 kg (800 de lire).

Lansările Sudului au avut loc după ce biroul lui Yoon a promis un „răspuns rapid și ferm”.

„Președintele Yoon Suk-yeol a remarcat că provocarea de astăzi a Coreei de Nord a fost un act efectiv de invadare teritorială prin intermediul unei rachete care a pătruns în NLL pentru prima dată de la divizarea (celor două Corei)”, a precizat biroul său într-o declarație.

Întrebat dacă racheta zbura spre teritoriul Sudului și ar fi trebuit să fie interceptată, un oficial prezidențial de rang înalt a declarat: „Strict vorbind, nu a aterizat pe teritoriul nostru, ci în zona economică exclusivă aflată sub jurisdicția noastră, prin urmare nu a fost supusă interceptării”.