BREAKING NEWS

Control judiciar pentru un functionar de la Garda Forestiera si 3 administratori de firme din domeniu silvic

Un functionar al Garzii Forestiere Suceava si doi administratori ai unor societati comerciale din domeniul silvic au fost retinuti joi seara dupa ce au fost efectuate ieri 83 de perchezitii, la sediile unor persoane juridice și la domiciliile unor persoane fizice, din tara. 55 de locații perchezitionate erau din județul Suceava. Cele mai multe capete de acuzare se refera la angajatul Garzii Forestiere.

Ieri, cei trei au fost eliberati din arest si plasati sub control judiciar pentru 60 zile. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au pus sub control judiciar și  o a patra persoană, tot administrator al unei firme de prelucrarea lemnului.

Începând cu data de 25 mai 2021 şi până în data de 30 ianuarie 2023, functionarul, în calitate de consilier superior în cadrul Gărzii Forestiere Suceava, prin utilizarea contului de utilizator și a parolei de acces atribuite pentru exercitarea atribuţiilor de serviciu, a accesat fără drept, în mod repetat, prin depăşirea limitelor autorizării, sistemul informatic reprezentat de aplicaţia SUMAL 2.0, gestionată de către Ministerul Mediului şi a operat, fără drept, în mod repetat, în serverul SUMAL 2.0, prin modificarea status-ului în „anulat” un număr de 200 de avize de însoțire a materialelor lemnoase, emise de 25 de operatori economici de pe raza județului Suceava, care au ca obiect exploatarea și comercializarea materialelor lemnoase.

Cantitatea totală de material lemnos aferentă tuturor avizelor, respectiv 5800 de mc, în valoare totală de 2,8 milioane de lei (fără TVA), a reintrat scriptic în stocul depozitelor operatorilor economici, creându-se astfel o provenienţă ilegală

„Actiunea procurorilor si politistilor in 15 judete, 83 de perchezitii domiciliare sustinute de colegii nostri de la Garda Forestiera, intr-un caz de presupusa inselaciune informatica, acces ilegal in sistemul informatic, uz de fals, evaziune fiscala. Toate aceste elemente se bazeaza pe constatarile si descoperirile facute de colegii nostri de la Bucuresti si cei din teritoriu. Este o noua dovada a faptului ca Sistemul Sumal 2.0 functioneaza si este un sistem care ofera suficiente elemente pentru a impedica evaziunea fiscala si taierile ilegale de arbori. Este vorba despre actiuni de pacalire sau incercari de a pacali Sistemul informatic SumalAceasta actiune impotriva unui sistem organizat este o buna dovada a faptului ca si noua Garda Forestiera Nationala care va avea un serviciu special dedicat acestor cercetari va oferi un sprijin util unitatilor de politie si procurorilor pentru a descoperi aceste fapte ilegale„, a spus Tanczos Barna, ministrul Mediului.

Administratorii de firme care au fost retinuti ar fi emis avize de însoţire a materialelor lemnoase, iar după efectuarea transporturilor, avizele nu au fost predate către destinatarii transporturilor, lăsându-le să expire, dându-i astfel posibilitatea functionarului Gărzii Forestiere Suceava, să acceseze în mod ilegal, prin depăşirea limitelor autorizării, aplicaţia SUMAL 2.0  în vederea modificării, fără drept, a status-ului avizelor ca fiind “anulate”.