EDUCAȚIE

Consiliul Naţional al Elevilor acuză Guvernul de iresponsabilitate: OUG pentru decontarea transportului, retrasă din şedinţa Comisiei de Dialog Social

Consiliul Naţional al Elevilor transmite că Ordonanța pentru decontarea transportului a fost retrasă din şedinţa Comisiei de Dialog Social, cu doar o oră înainte de întrunirea acesteia. Reprezentanţii elevilor afirmă că zeci de abonamente din ţară arată că, urmând formula de calcul propusă de Ministerul Educaţiei, elevii ar primi, într-un caz norocos, puţin peste jumătate din suma reală.

„În şedinţa Comisiei de Dialog Social ce a avut loc la data de 19 septembrie 2022 ar fi trebuit să se poarte o discuţie despre un proiect de Ordonanţă de Urgenţă ce implementa un nou mecanism pentru decontarea cheltuielilor de transport ale elevilor navetişti: o sumă forfetară, în valoare de 50 de lei pentru primii 3 kilometri parcurşi, ulterior fiind adăugaţi câte 5 lei pentru fiecare kilometru în plus. Cu mai puţin de o oră înainte de momentul începerii şedinţei, Ministerul Educaţiei a retras componenta transportului din proiectul de OUG, amânând discuţia pentru o dezbatere publică ce va fi organizată în data de 21 septembrie 2022”, a transmis, luni seară, Consiliul Naţional al Elevilor, într-un comunicat de presă.

Organizaţia afirmă că, deşi noul mecanism presupune o creştere a alocărilor bugetare din prezent, acesta tot nu ar putea rezolva problemele majore din teritoriu.

Reprezentanţii elevilor afirmă că zeci de abonamente din ţară arată că, urmând formula de calcul propusă de Ministerul Educaţiei, elevii ar primi, într-un caz norocos, puţin peste jumătate din suma reală.

”Spre exemplu, în judeţul Bihor, un elev navetist care se află la 7 kilometri de localitatea în care studiază plăteşte, lunar, un abonament în valoare 210 lei. Conform proiectului lansat în dezbatere publică de Minister, acest elev ar urma să primească înapoi 105 lei. În aceeaşi notă, un elev din judeţul Botoşani, care face o navetă de 21 de kilometri, plăteşte, lunar, un abonament în valoare de 440 lei. Dacă OUG-ul ar fi aprobat în această formă, elevul ar primi înapoi doar 210 lei. Deşi soluţia propusă de Ministerul Educaţiei nu este ideală, ea reprezintă o variantă de compromis, care trebuie folosită până cel târziu la începutul anului 2023, atunci când se va aproba o nouă lege a bugetului de stat”, a au mai transmis elevii.

Aceştia au solicitat creşterea plafonului de majorare al sumei forfetare cu până la 100%.