administratieBREAKING NEWS

Consiliul European a decis achiziția voluntară în comun de gaze naturale

Președintele Klaus Iohannis a participat, ieri și azi, la reuniunea Consiliului European, care a avut loc la Bruxelles.

Principalele subiecte de pe agenda Consiliului European au vizat discutarea unor măsuri suplimentare în domeniul energiei pentru asigurarea securității aprovizionării și scăderii prețurilor, corelate cu măsuri de coordonare în domeniul economic, și situația din Ucraina în contextul escaladărilor recente ale războiului de agresiune al Federației Ruse. De asemenea, au mai fost abordate relațiile externe ale Uniunii Europene, cu accent pe pregătirea viitorului Summit între Uniunea Europeană și Asociația Națiunilor din Sud-Estul Asiei (ASEAN), relația cu China și stadiul pregătirilor pentru cea de-a 27-a Conferință a Părților la Convenția Cadru a ONU privind Schimbările Climatice de la Sharm El-Sheikh (COP27).

Liderii europeni au discutat subiectul energiei în conexiune cu situația economică și măsurile de coordonare, pentru a asigura reziliența economiilor europene. În contextul utilizării energiei ca armă de către Federația Rusă, a fost reafirmată hotărârea Uniunii Europene de a acționa unit pentru a proteja cetățenii și întreprinderile și de a lua măsurile necesare în regim de urgență.

În acest sens, liderii europeni au solicitat Consiliului Uniunii Europene și Comisiei Europene să adopte cât mai urgent posibil decizii legislative care să țină seama de diferitele mixuri energetice, de circumstanțele naționale ale statelor membre, precum și de impactul acestora asupra contractelor existente.

„O primă decizie vizează achiziția voluntară în comun de gaze naturale, cu excepția agregării obligatorii a cererii pentru 15% din necesarul de umplere a depozitelor, și accelerarea negocierilor cu parteneri de încredere, utilizând Platforma energetică a UE, deschisă și Balcanilor de Vest și statelor asociate din cadrul Parteneriatului Estic”, se precizează într-un comunicat transmis de Administrația Prezidențială