Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (CSONU) a respins o propunere rusă de înființare a unei comisii care să investigheze afirmațiile privind un program comun SUA-Ucraina de „biologie militară”.
Începând cel puțin din luna martie, Moscova a afirmat că laboratoarele biologice ucrainene au studiat și stocat agenți patogeni mortali precum antraxul și holera în laboratoare sponsorizate de SUA, afirmând că acest lucru reprezintă o încălcare a Convenției internaționale din 1972 privind armele biologice.
La votul de miercuri din Consiliul de Securitate, ambasadoarea americană Linda Thomas-Greenfield a declarat că Statele Unite și aliatul lor, guvernul ucrainean, au trecut „în revistă acuzațiile Rusiei la Geneva, punct cu punct, și le-au dezmințit pe fiecare dintre ele”.
SUA, Marea Britanie și Franța au votat împotriva propunerii Rusiei – dar, în mod crucial, China a susținut-o, în timp ce zece membri rotativi ai consiliului s-au abținut, dintre cele 15 națiuni ale organismului.
„Statele Unite nu au un program de arme biologice. Nu există laboratoare ucrainene de arme biologice susținute de Statele Unite”, a replicat Thomas-Greenfield.
În loc de biolaboratoare militare, Washingtonul a prezentat următoarea narațiune despre programul său din Ucraina:
În timpul unei serii de întâlniri la ONU provocate de acuzațiile rusești, SUA au descris laboratoarele biologice non-militare pe care le sprijină în Ucraina din anii 1990, inclusiv unul numit „Programul de reducere a amenințării biologice”, care a fost creat pentru a dezmembra programele fostei Uniuni Sovietice, pentru a „reduce amenințările moștenite de la armele nucleare, chimice și biologice rămase în statele succesoare ale Uniunii Sovietice”.
O instalație cheie asupra căreia acuzațiile rusești s-au concentrat de mult timp rămâne Laboratorul de referință pentru virusologie din Kiev. Laboratorul spune că este inspectat în mod regulat de o echipă a Organizației Mondiale a Sănătății și, mai mult, că după ce a început invazia rusă și au început să cadă bombe, au distrus „tulpini biologice deosebit de periculoase pe care le aveau în depozit”, potrivit directorului laboratorului, citat de CBS.
Rusia și China au subliniat că mărturia din Congres, de la începutul războiului, a subsecretarului de stat american Victoria Nuland, a fost deosebit de condamnabilă și reprezintă o confirmare a faptului că în instalațiile ucrainene se desfășurau cercetări susținute de SUA în privința agenților patogeni mortali.
În ceea ce privește China, în cursul aceleiași luni în care Nuland a depus mărturie (în martie), Beijingul a cerut ca administrația Biden „să dea o explicație completă a activităților sale militare biologice în țară și în străinătate și să se supună unei verificări multilaterale”.
Ca răspuns, SUA a respins în mod constant acuzațiile ca fiind o „teorie a conspirației”, oficialii americani care s-au întâlnit cu omologii chinezi la Roma, în cadrul unei întâlniri bilaterale anterioare, fiind „șocați” de aceste afirmații.