SĂNĂTATE

Comunicat: Procedură medicală în premieră la noul Centru de Evaluare și Tratament în Boala Parkinson, inaugurat la Spitalul Clinic Județean Suceava

Prima procedură de inserare a unei gastrostome percutante, necesară în tratamentul simptomatologiei Bolii Parkinson avansate, prin intermediul terapiilor asistate de dispozitiv, a avut loc miercuri, 17 ianuarie 2024, la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf Ioan cel Nou” de la Suceava. Procedura a fost realizată în blocul operator al spitalului de către o echipă multidisciplinară și l-a avut ca invitat pe dr. Marius Ciorbă, medic primar gastroenterologie în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș. Spitalul sucevean va putea trata bolnavii de Parkinson din județul nostru, dar și din județele învecinate, cu terapii noi, inovative, decontate integral. 
Conferința multidisciplinară dedicată inaugurării Centrului de Evaluare și Tratament în Boala Parkinson Avansată a avut loc vineri, 15 decembrie la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava. La această conferință au participat medici din secțiile de Neurologie, Gastroenterologie, Chirurgie si ATI, specialiști care fac parte din echipa multidisciplinară necesară derulării acestui proiect.
Boala Parkinson reprezintă o importantă problemă de sănătate, ca și incidență, fiind a doua afecțiune neurodegenerativă după boala Alzheimer. Este o afecțiune neurologică cu evoluție lent progresivă la care schema de tratament trebuie adaptată permanent nevoilor pacienților, precum și stadiului de boală. Soluțiile terapeutice au evoluat în ultimii ani, ducând la progrese semnificative în controlul simptomatologiei acestei afectiuni, inclusiv pentru pacienții cu boala Parkinson avansată.
Conform unui comunicat transmis de Spitalul Clinic Județean de Urgență Suceava, la conferință au participat și neurologi care își desfașoară activitatea în cabinete neurologice din Suceava, Rădăuți, Bistrița, Neamț și Botoșani și care vor selecta cazurile avansate de boala Parkinson care nu mai răspund la terapia convențională și care vor putea beneficia de evaluare în acest centru dedicat, fie pentru optimizarea medicației, fie pentru accesarea unei terapii inovative asistată de dispozitiv.
Este vorba despre terapii care administrează continuu medicația triplă sub forma unui gel intestinal cu ajutorul unei pompe de mici dimensiuni tip CRONO LECIG. Până în acest moment pacienții care aveau nevoie de o astfel de terapie erau nevoiți să se deplaseze pentru montarea acestei pompe în alte centre din țară (Iași, București, Tg Mureș).
Costurile aferente întregii proceduri, precum și terapia pacientului sunt decontate integral (fără costuri suplimentare pentru pacient), iar ansamblul format din pompă, PEG-J, conectori este pus la dispoziție de compania producătoare STADA.
Coordonatorul Centrului de Evaluare și Tratament în Boala Parkinson constituit la spitalul sucevean, medicul neurolog dr Daniela Neagu, afirmă că „această echipă multidisciplinară formată va putea iniția, monta și monitoriza aceste terapii, iar adresabilitatea va fi pentru orice pacient eligibil din județul Suceava, precum și din județele Botoșani și Neamț sau oricărui pacient care dorește să se trateze la noi”.
Altă terapie inovativă disponibilă în acest centru este reprezentată de tratamentul cu apomorfină, în prezent doar terapia intermitentă cu Pen, iar pentru 2024 și prin intermediul pompei de apomorfină, se mai precizează în comunicat. Această procedură necesită o titrare inițială a medicamentului sub supraveghere medicală în vederea stabilirii dozei optime de tratament. Odată inițiată procedura, pacientul va putea continua terapia în localitatea de domiciliu prin intermediul neurologului curant. Pe viitor se va avea în vedere organizarea de întâlniri trimestriale atât în cadrul echipei multidisciplinare, cât și cu neurologii din alte județe sau cabinete medicale individuale/policlinici pentru a crea un consens privind protocoalele necesare pentru selectarea pacienților eligibili și inițierea terapiei.