BREAKING NEWSSĂNĂTATE

Comunicat/Noi patologii diagnosticate si tratate de medicii pneumologi ai Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Suceava

Doua afectiuni pulmonare ( sindromul de apnee in somn si fibroza pulmonara ), pentru care, pana acum, pacientii erau trimisi in clinicile universitare, vor putea fi diagnosticate si tratate de medicii pneumologi ai SCJU Suceava, in urma achizitionarii prin contract de comodat a unor dispozitive medicale ( poligraf, aparat de ventilatie cu presiune pozitiva si aparat pentru decelarea DLCO ( decelarea transferului gazos prin membrana alveolo-capilara) ). Poligraful (dispozitiv care monitorizeaza si inregistreaza parametrii fluxului respirator, a activitatii toracice, a saturatiei in oxigen, a sforaitului, a frecventei cardiace si a pozitiei corpului) si aparatul de ventilatie cu presiune pozitiva sunt folosite pentru diagnosticul si tratamentul sindromului de apnee in somn. Aparatul pentru decelarea DLCO poate fi folosit in mai multe afectiuni ( boala pulmonara obstructiva cronica, astm bronsic ) dar, foarte important, in diagnosticul si tratamentul fibrozelor pulmonare, boala pentru care pacientii erau trimisi la clinicile universitare, deoarece initierea si monitorizarea la 3 luni a tratamentului cu antifibrotice necesita decelarea DLCO.

„ Sindromul de apnee in somn se diagnosticheaza prin polisomnografie/poligrafie de catre medici cu atestat in Managementul general, clinic si terapeutic al tulburarilor respiratorii in timpul somnului, care realizeaza si monitorizarea terapiei.

Riscurile netratarii acestei patologii:

  • 3% din pacienti decedeaza in accidente de masina pentru ca adorm la volan;
  • 3-6 % din pacienti fac stop cardio-respirator;
  • Dezvoltarea de accidente vasculare cerebrale;
  • Hipertensiune arteriala necontrolabila;
  • Diabet zaharat dezechilibrat si greu de tratat;
  • Infarct miocardic, aritmii;
  • Deteriorare neurocognitiva.

Terapia CPAP ( ventilatie cu presiune pozitiva) implica folosirea pe timpul noptii a

unui aparat care introduce in caile respiratorii aer cu presiune pozitiva, mentinandu-le permeabile in timpul somnului.

 

Pneumopatiile interstitiale difuze (fibroza pulmonara) reprezinta un grup de peste 200 de afectiuni respiratorii si se diagnosticheaza si monitorizeaza in special prin tomografie computerizata cu inalta rezolutie si explorare functionala respiratorie ( spirometrie, teste functionale complexe – masurarea difuziunii gazelor la nivel alveolo-capilar (DLCO)). Netratata, fibroza pulmonara duce la insuficienta respiratorie cu necesar de oxigen, hipertensiune pulmonara, insuficienta cardiaca dreapta, tromboembolism pulmonar, pneumotorax, infectii pulmonare severe, cancer pulmonar.

Tratamentul actual include folosirea de agenti antifibrotici, iar monitorizarea acestuia presupune efectuarea periodica a tomografiei computerizate si DLCO.

Spirometria este principala metoda de diagnostic si monitorizare a afectiunilor respiratorii obstructive ( astm bronsic, boala pulmonara obstructiva cronica) si contribuie alaturi de anamneza si examenul clinic la stabilirea celui mai potrivit tratament pentru pacientii care sufera de aceste afectiuni. ” dr. Nicolae Sorin medic sef sectie Pneumologie.

 

Serviciile se acceseaza prin Ambulatorul de Pneumologie, cu programare la nr. de telefon 0737411024, atat cu bilet de trimitere de la medicul de familie, cat si la cerere contra cost ( preturile vor fi : spirometrie 25 lei, DLCO 100 lei).

Pentru diagnosticarea sindromului de apnee in somn, pacientul primeste poligraful acasa o noapte, dupa care datele sunt descarcate a doua zi si interpretate de medicul pneumolog, care va recomanda terapia cu presiune pozitiva (CPAP) in cazul confirmarii diagnosticului. Aparatul de CPAP va putea fi achizitionat sau inchiriat de pacient de la distribuitori autorizati.

 

Pentru pacientii care doresc servicii medicale la cerere, trebuie de stiut ca preturile practicate de Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Suceava sunt semnificativ mai mici decat cele ale clinicilor private, pentru a ajuta si pacientii cu venituri mici care nu beneficiaza de asigurare de sanatate.

 

sursa:comunicat Spitalul Județean Suceava