BREAKING NEWSINTERNAȚIONAL

Comisia Europeană lansează împotriva Poloniei o procedură de infringement ca urmare a creării unei comisii de anchetă privind influența rusă, care ar putea fi folosită contra opoziției poloneze

Comisia Europeană a anunțat miercuri că a lansat împotriva Poloniei o procedură de infringement după ce a înființat o comisie de anchetă privind influența rusă, care ar putea periclita bunul mers al alegerilor din toamnă, anunță AFP, citat de Agerpres.

”Colegiul (comisarilor) a decis să lanseze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere” autorităţilor poloneze, a anunţat comisarul european Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte al Comisiei Europene.

Bruxellesul a decis să acţioneze astfel deşi preşedintele polonez Andrzej Duda a anunţat vineri un amendament care modifică parţial legea de creare a acelei comisii speciale.

Colegul lui Dombrovskis, comisarul european pentru justiție, Didier Reynders,  și-a exprimat îngrijorarea la finalul lunii mai cu privire la legea referitoare la constituirea acestei noi comisii, spunând că ” ar putea fi utilizată pentru a limita posibilitatea persoanelor de a candida pentru funcții publice, fără un tratament corect”.

Uniunea Europeană s-a alăturat astfel Statelor Unite care și-au exprimat preocuparea cu privire la adoptarea de către Polonia a acestei legislații care, în viziunea Washingtonului, ar putea ”fi folosită în mod abuziv pentru a interfera cu alegerile libere și corecte din Polonia”.

Alcătuită din nouă membri aleşi de o cameră inferioară a parlamentului dominată de tabăra naţionalistă populistă aflată la putere, comisia va putea decide dacă responsabili politici ai ţării au cedat sau nu influenţei ruse în perioada 2007-2022 şi îi va putea condamna, fără un control efectiv din partea justiţiei, avertizează observatorii, conform Agerpres.

Oricărei persoane găsite vinovate i se poate interzice să ocupe funcţii publice legate de accesul la finanţele publice şi la informaţii clasificate timp de 10 ani.

Polonia nu este străină de astfel de acțiuni ale Comisiei Europene îndreptate împotriva sa ca urmare a încălcării statului de drept, numărându-se printre cele două state, alături de Ungaria, împotriva cărora a fost activat articolul 7.

Recent, Curtea de Justiție a Uniunii Europene, în fața căreia a ajuns ca urmare a stabilirii unei Camere disciplinare a Curții Supreme, ce aducea atingere independenței judecătorilor și instanțelor, a decis să scadă la jumătate cuantumul penalității  cu titlu cominatoriu pe care Varșovia trebuia să o achite zilnic, de la 1 milioan de euro la 500.000 de euro, și nu să o anuleze.

CJUE a constatat că Polonia nu a demonstrat suspendarea completă și efectivă a dispozițiilor care interzic instanțelor naționale să verifice respectarea cerințelor Uniunii referitoare la o instanță judecătorească independentă și imparțială constituită în prealabil prin lege și nici a celor care permit inițierea unor proceduri disciplinare împotriva unui judecător care a efectuat această verificare.