Comisarii Gărzii de Mediu s-au pus pe capul primariilor. Nu și pe a firmelor ce colectează deșeurile după bunul plac. Acestea încasează bani grei fără însă a fi trase la răspundere. Ba mai mult, două cucoane angajate la ADI a Deșeurilor Suceava: fosta șefă a Gărzii de Mediu, Adriana Iordache și fosta șefă de la Audit de la CJ, Silvia Boliacu, ambele pensionare se deplasează în teren cu patronii firmelor care încasează sume uriașe de la primării pentru a-i determina pe primari să nu facă scandal atunci când nu este ridicat gunoiul de la poarta omului.
Edilii care fac scandal se trezesc cu amenzi de la Garda de Mediu Suceava pentru deșeuri care ar aparține SGA sau orice alta găselniță. Politia pumnului în gură la adresa primarilor, uneori este și în funcție de culoarea politică.
Ce comunicat transmite Garda de Mediu Suceava:
Comisariatul Judeţean Suceava al Gărzii Naţionale de Mediu „desfăşoară ample şi detaliate controale pe raza tuturor unităţile administrativ-teritoriale din judeţ, informează instituţia de mediu suceveană. Potrivit acesteia, campania constă în verificarea stadiului de realizare a „măsurilor prioritare de guvernanţă privind gestionarea deşeurilor municipale şi a stării de salubrizare a localităţilor”. Astfel, în cele 114 de unităţi administrativ-teritoriale urmărite sunt existenţa contractului de salubrizare, modul de implementare a sistemelor de colectare separată a deşeurilor, existenţa punctelor de colectare, dotarea corespunzătoare a acestora, dar şi respectarea graficelor de colectare separată, cel puţin pentru hârtie, metal, plastic, sticlă din deşeurile municipale. De asemenea, accent se pune pe atingerea nivelului de pregătire pentru reutilizare şi reciclare, colectarea şi transportul separat ale deşeurilor, atingerea ţintei de reducere a cantităţii de deşeuri municipale depozitate, precum şi transabilitatea deşeurilor municipale, începând de la generator până la valorificare şi eliminare. Comisarii de mediu suceveni atrag atenţia că, în conformitate cu prevederile art. 17, alin. (5), lit. b) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 92 din 2001 privind regimul deşeurilor, „nivelul de pregătire pentru reutilizare care trebuia îndeplinit în anul 2024 era de 50%”. „Neatingerea acestui nivel de pregătire pentru reutilizare şi reciclare, de minimum 50% din masa totală generată, pentru deşeurile din metal, plastic şi sticlă provenind din deşeurile menajere sau, după caz, din alte surse constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 20.000 de lei şi 45.000 de lei” evidenţiază Comisariatul Judeţean Suceava al Gărzii Naţionale de Mediu.