ACTUALITATEULTIMA ORĂ

Cod ROȘU de CANICULĂ. Temperaturi de aproape 40 de grade, val de aer sufocant. Cod GALBEN de VIJELII – VEZI HARTA

Meteorologii au emis o avertizarea cod roșu de caniculă, valabilă pentru 7 județe din nord-vestul țării, precum și un cod portocaliu, tot de caniculă, în Banat, Moldova și Transilvania. În cursul zilei, temperaturile la umbră vor ajunge până aprope de 39 de grade Celsius, iar disconfortul termic va fi accentuat.

COD ROȘU

Fenomene vizate: temperaturi extreme și disconfort termic deosebit de accentuat

Interval de valabilitate: 30 iunie și 1 iulie

Zone afectate: județele Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud

Joi (30 iunie) și vineri (01 iulie), în zonele joase din județele Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud se vor înregistra temperaturi maxime extreme, ce vor atinge și depăși recordurile absolute ale perioadei. Acestea se vor situa în jurul valorilor de 38…39 de grade în județele Arad, Bihor și Satu Mare, iar în Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud vor fi 36…37 de grade. Pe parcursul nopților temperaturile se vor menține ridicate și doar în orele dimineților se vor înregistra valori în general de 20…24 de grade.

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 30 iunie și 1 iulie

Fenomene vizate: val de căldură persistent și disconfort termic accentuat

Zone afectate: local Banat, Transilvania și Moldova

În zilele de joi (30 iunie) și vineri (01 iulie), local în zonele joase din Banat, Transilvania și Moldova valul de căldură va fi persistent, iar temperaturile (diurne și nocturne) se vor apropia de recordurile absolute ale perioadei. După-amiaza se vor înregistra frecvent valori de 36…38 de grade, iar noaptea nu vor coborî în general sub 18…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat.

Temperaturi maxime apropiate de recordurile absolute ale perioadei se vor înregistra pe arii restrânse și în restul Transilvaniei, dar temperaturile minime vor fi mai coborâte decât valorile extreme.