Procedura de licitație derulată de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța pentru închirierea unui imobil cu destinația spaţii de birouri, spaţiu expoziţional şi spaţiu depozitare materiale expoziţionale a fost blocată după ce a fost contestată la CNSC de una dintre firmele participante deținută de firma suceveană Daily Group SRL al cărui patron este milionarul Ioan Pavel. În acest context, exponatele instituției de artă nu vor putea fi mutate prea curând pentru a face loc, viitorului constructor care se va ocupa de reabilitarea muzeului și nici activitatea expozițională nu va putea fi continuată. Licitația pentru reabilitarea MINAC s-a derulat pe parcursul lunii iulie, arata ziarulamprenta.ro.
Prin contestația nr. 210/17.07.2024 înregistrată la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor cu nr. 45639/18.07.2024, formulată de către DAILY GROUP SRL, cu sediul social în Suceava privind procedura proprie internă, organizată de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța pentru închirierea unui imobil cu destinația spaţii de birouri, spaţiu expoziţional şi spaţiu depozitare materiale expoziţionale, mobilier de birou, documente administrativ contabile, cod CPV: 70310000-7 „Servicii de închiriere sau vânzare de imobile„, s-a solicitat respingerea ofertei KARDINAL EQUITY SRL şi desemnarea ofertei sale ca fiind câştigătoare.
În baza legii și a mijloacelor de probă aflate la dosar, luând în considerare aspectele de fapt și de drept evocate, în baza art. 26 alin. (1) și alin. (6) coroborat cu art. 12 alin. (2) din Legea nr. 101/2016, cu modificările și completările ulterioare, Consiliul urmează să admită excepția necompetenței materiale a Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor invocată din oficiu și va declina contestația depusă de DAILY GROUP SRL, în contradictoriu cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța către Tribunalului Suceava – Secția Contencios Administrativ și Fiscal, pe raza căruia își are sediul contestatoarea.
Decizia a fost trimisă către această instanță judecătorească, nemaifiind vreo altă cale de atac.
Potrivit listăfirme.ro, site consultat în data de 5 august 2024, firma care a depus contestația SC DAILY GROUP SRL are sediul în Suceava, a fost înființată în 1993 și se ocupă de „Comerț cu ridicata nespecializat de produse alimentare, băuturi și tutun”.
Acționarul unic al firmei este Pavel Ioan, el fiind și administratorul. Numele acestuia îl mai regăsim și în: Daily Motors SRL, Avicena Daily Medical SRL, Service Expres Suceava SRL, Medical Center SRL, Fibracis SRL, J.D. Legal Proprieties SRL și Status IDC SRL – toate cu sediul în Suceava.
Cea mai cunoscută afacere a grupului de firme condus de Pavel este cea legată de automatele de cafea. În anii precedenți, firma Daily Group a fost inclusă în Top 500 Forbes.
În 2023, firma a avut o cifră de afaceri de 22.939.546 lei, un profit de 1.734.405 și datorii de 38.747.608 lei.
Firma are trei puncte de lucru:
Firma care câștigase licitație, KARDINAL EQUITY SRL a fost înființată în 2024, are sediul în Constanța, pe strada Primăverii, nr. 6, Bloc ST6 parter, iar unic acționar este KARDINAL FUNDING SRL. Potrivit listăfirme.ro, site consultat în data de 5 august 2024, administratorul firmei este Perifan Anca Raluca.
Numele acționarului unic îl mai regăsim și în Meraki Estate SRL, Alezzi Marina SRL, Alezzi Citadine SRL, Alezzi Logistics SRL și KARDINAL FUNDING SRL.
Kardinal Funding SRL a fost înființată în anul 2020 și are sediul în municipiul Constanța, strada Primăverii, nr. 6 și se ocupă de „Dezvoltare (promovare) imobiliară”. Asociatul unic este Perifan Anca-Raluca, iar administrator este Batu Dumitru.
Firma care are ca obiect „Dezvoltare (promovare) imobiliară” nu a avut activitate de la înființare:
Reamintim că, la începutul lunii iunie 2024, Consiliul Județean Constanța lansa una dintre cele mai așteptate licitații, cea care vizează reabilitarea clădirii monumentului istoric care adăpostește Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.
Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Regional 2021-2027, Axa Prioritara: 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural; Prioritatea de Investitie: 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural; Cod SMIS:116053. Durata estimată a contractului este de 87 luni.
Licitația anulată în 2019
Amintim că în anul 2019, licitaţia privind reabilitarea şi punerea în valoarea a Muzeului de Istorie din Constanţa a fost anulată. La acel moment proiectul avea o valoare de 13.132.373,33 de lei, banii fiind asiguraţi din finanţare europeană.
Prima dată, procedura de atribuire a fost anulată însă reprezentanţii singurului parteneriat ce a prezentat o ofertă pentru acest contract au contestat decizia de anulare şi au primit câştig de cauză din partea Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor, care a obligat Consiliul Judeţean Constanţa să reia procedura.
Singurii ofertanţi pentru reabilitarea Muzeului de Istorie au fost trei firme în asociere, respectiv Actaeon Invest (lider de asociere), Research Consorzio Stabile Societa Consortile A.R.L. Napoli şi Princer SA. În urma admiterii contestaţiei lor de către CNSC, Consiliul Judeţean Constanţa a reluat procedura şi a solicitat sprijinul Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice în gestionarea documentelor, însă nici de această dată afaceriştii nu au ajuns la un consens cu autoritatea contractantă.
În aceste condiţii, la data de 8 noiembrie 2019, licitaţia a fost anulată pentru a doua oară,arata jurnaliștii de la ziarulamprenta.ro.
Potrivit declaraţiilor de la momentul respectiv făcute de preşedintele CJC, Marius Horia Țuţuianu, „motivul anulării este întemeiat pe faptul că, în urma reevaluării, autoritatea contractantă a constatat că cei care depun oferte au dificultăţi în a înţelege ce dotări trebuie să oferteze în această etapă a contractului de lucrări“.