Personalul Inspecției de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bucovina” al județului Suceava a desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute controale tematice inopinate la operatori economici din categoria baruri, cluburi, discoteci.
Astfel, vineri, 21 octombrie, în urma controalelor efectuate la un club din incinta Casei de Cultură din municipiul Suceava, au fost constatate 12 deficiențe, printre care și lipsa autorizației de securitate la incendiu.
De asemenea, în zona de dans/bar, au fost identificate, prin numărare, peste 450 de persoane, depășindu-se, astfel, numărul maxim de utilizatori permis cu mai mult de 10%, conform documentației tehnice a operatorului economic.
În consecință, pentru încălcarea prevederilor legale, a fost aplicată o sancțiune contravențională cu amendă în cuantum de 100.000 lei și sancțiunea complementară de oprire a activității și de sigilare a spațiului respectiv, până la intrarea în legalitate.
”Este cunoscut faptul că, în această perioadă, unitățile de învățământ desfășoară balurile specifice în spații ale operatorilor economici încadrați în categoria baruri, cluburi, discoteci. În consecință, deoarece securitatea utilizatorilor este primordială, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Bucovina” al județului Suceava va continua aceste controale tematice și în perioada următoare. Scopul acestor acțiuni nu este sancționarea încălcărilor, ci constatarea modului în care sunt respectate măsurile de securitate, care să ofere un plus de siguranță pentru fiecare utilizator”, a declarat maiorul Alin Găleată, purtătorul de cuvânt al ISU Suceava.
Specialiștii ISU Suceava au reamintit că, conform HGR 915/2015, Art. 3, (1) Dispunerea măsurii complementare de oprire a funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor care nu au autorizaţie de securitate la incendiu, în condiţiile legii, şi care au aria desfăşurată mai mare de 200 mp, având destinaţia de comerţ, cultură sau turism, se realizează în oricare din următoarele situaţii: a) depăşirea numărului maxim de utilizatori pentru baruri, cluburi, discoteci şi restaurante cu mai mult de 10% din valoarea de referinţă; b) depăşirea numărului de niveluri supraterane faţă de valoarea de referinţă admisă pentru clădirile cu nivelul V de stabilitate la incendiu/gradul de rezistenţă la foc; c) neasigurarea numărului minim de căi pentru evacuare faţă de valoarea de referinţă; d) reducerea prin elemente de construcţie, cu mai mult de 25% din valoarea de referinţă a înălţimii/lăţimii căilor de evacuare, în condiţiile în care deficienţa nu poate fi înlăturată pe timpul controlului; e) neechiparea cu instalaţii de stingere a incendiilor ori de detectare, semnalizare şi avertizare a incendiului, în concordanţă cu valoarea de referinţă; f) neechiparea cu instalaţii/sisteme de desfumare ori instalaţii de iluminat de securitate pentru evacuare, în concordanţă cu valoarea de referinţă; g) categorii de construcţii sau amenajări la care nu au fost identificate data realizării documentaţiei tehnice de autorizare a lucrărilor de construcţii sau momentul punerii în funcţiune.