Consiliul Județean Suceava a plătit cu 559.950 de lei, un avocat și o casă de avocatură. Adminstratia Județeană a cheltuit aceasta suma pentru servicii juridice externe în ultimii cinci ani, din 2020 până în 2024.
OUG-ul care interzice cumpărarea de servicii juridice
Ordonanța de Urgență nr. 26/2012, dată de Guvernul Ponta 1, ordonanță care urmărea reducerea cheltuielilor bugetare, stipula că instituțiile publice care au personal specializat în domeniul juridic „nu pot achiziționa servicii juridice de consultanță, de asistență și/sau de reprezentare”. OUG-ul conține o „portiță” de la această interdicție. Instituțiile publice pot contracta avocați externi doar în cazurile „temeinic justificate”, când „activitățile juridice de consultanță, de asistență și/sau de reprezentare, necesare autorităților și instituțiilor publice prevăzute la alin. 1, nu se pot asigura de către personalul de specialitate juridică angajat în aceste entități”. Achiziționarea de servicii juridice din afara instituției se face numai cu aprobarea ordonatorilor principali de credite, în cazul consiliilor județene, prin hotărâre de CJ.,arata Libertatea.ro
Patru ani după acest OUG al austerității, în 2016, un raport al Corpului de Control al Primului-Ministru Dacian Cioloș, din perioada guvernării tehnocrate, arăta că în perioada 1 iulie 2012 – 31.12.2015, din 304 entități publice controlate, 147 au încheiat contracte de asistență, consiliere și reprezentare juridică. Suma totală a acestor contracte a fost de aproximativ 150 de milioane de lei, cu TVA (în jur de 34 de milioane de euro, la cursul leu – euro din 2016).
În 2020, Senatul a aprobat un proiect de lege, inițiat de doi senatori PSD și doi
oi senatori PNL, privind înlăturarea interdicției de achiziționare a serviciilor juridice de către instituțiile publice. Proiectul se află în prezent pe masa comisiilor din Camera Deputaților.
Motivele invocate de instituțiile publice pentru contractarea avocaților externi se referă fie la cantitatea spețelor, fie la complexitatea spețelor, peste puterea propriilor departamente juridice. Iar la baza acestor explicații stă pietroiul despre care autoritățile susțin că e legat prin grila salarială de piciorul lor și le împiedică să angajeze suficienți oameni competenți în posturi. Un consiliu județean este o instituție cu sute de angajați.
Ce spune Codul Administrativ despre reprezentarea CJ-urilor în justiție?
Articolul 109 prevede următoarele: „Reprezentarea în justiție a unităților administrativ-teritoriale se asigură de către primar sau de către președintele consiliului județean. (…) Atribuția de reprezentare în justiție poate fi exercitată în numele primarului sau, după caz, al președintelui consiliului județean de către consilierul juridic din aparatul de specialitate ori de către un avocat angajat în condițiile legii”.
Avocat din Botoșani plătit cu 90.000 de euro
Avocatul Cornel Ursache, din Botoșani, membru în Consiliul Uniunii Naționale a Barourilor din România, a fost plătit pentru reprezentarea CJ Suceava cu suma de 449.000 de lei (în jur de 90.000 de euro). Tot de la CJ Suceava, Stoica și Asociații, societatea fostului ministru al justiției, Valeriu Stoica, a încasat 172.129 de lei (în jur de 35.000 de euro), în ultimii cinci ani.