Premierul Marcel Ciolacu spune că Toni Greblă nu ar mai trebui să fie președinte AEP. Motivele, adaugă el, nu țin de modul cum au fost organizate alegerile anterioare, ci de funcționarea și de raportarea între AEP și Guvern.
Premierul Marcel Ciolacu spune că Toni Greblă nu ar trebui să mai rămână la conducerea Autorității Electorale Permanente. „Nu, din mai multe motive”, spune Marcel Ciolacu.
El ține să menționeze că o eventuală schimbare la șefia AEP poate fi decisă de Legislativ.
„Nu eu hotărăsc. Acest lucru îl hotărăște Parlamentul, dar, repet, din alte motive care țin de funcționare și de raportare între AEP și Guvern. Dar nu Toni Greblă a coordonat alegerile”, încheie Ciolacu.
Controversele din jurul lui Greblă
În ultimele luni, Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), a fost implicat în mai multe controverse legate de organizarea alegerilor și de relațiile sale personale.
După ce Curtea Constituțională a anulat rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale din 2024, în care Călin Georgescu a obținut un rezultat surprinzător, au apărut critici privind modul de organizare a scrutinului. Uniunea Salvați România (USR) a solicitat revocarea lui Toni Greblă din funcția de președinte al AEP, acuzând deficiențe în verificarea cheltuielilor de campanie, în special în cazul candidatului Călin Georgescu, care a declarat cheltuieli de zero lei, deși au existat indicii privind plăți semnificative pentru promovare.
În replică, Toni Greblă a afirmat că nu are motive să demisioneze, susținând că alegerile au fost organizate „impecabil”.
O altă controversă a apărut după publicarea unor fotografii în care Toni Greblă participa, în urmă cu trei ani, la un eveniment privat alături de persoane din anturajul lui Călin Georgescu și al liderului AUR, George Simion. Mai multe organizații neguvernamentale au cerut demisia sa, invocând lipsa de integritate și neutralitate. Greblă a respins acuzațiile, declarând că participarea sa la „tăierea unui porc” în urmă cu trei ani nu are legătură cu actualul context politic și că nu cunoștea la acel moment afilierile politice ale participanților.
În contextul acestor controverse și al cererilor de demisie, Toni Greblă și-a delegat atribuțiile către vicepreședinții AEP pentru perioada 11 decembrie 2024 – 10 ianuarie 2025. El a explicat că această decizie este una procedurală și că intenționează să delege și alte atribuții vicepreședinților instituției.
În ciuda solicitărilor de revocare, propunerea USR a fost respinsă de majoritatea parlamentară formată din PSD și PNL, iar Toni Greblă și-a păstrat funcția de președinte al AEP, scrie stiripesurse.ro.