JUSTIȚIEULTIMA ORĂ

Cinci angajați ai Spitalului Județean Suceava, trimiși în judecată și cercetați pentru luare de mită

Patru autopsieri, dar și o îngrijitoare a Spitalului Județean Suceava au fost trimiși în judecată de procurori. Cele cinci persoane sunt cercetate pentru că au luat mită și au solicitat diferite sume de bani pentru efectuarea unor operațiuni care țineau de atribuțiile de serviciu de la familiile unor persoane decedate.

aptele de care sunt acuzate cele cinci persoane s-au petrecut în perioada februarie – aprilie 2020 și au fost semnalate la începutul pandemiei de covid de persoane nemulțumite că li se solicită bani de către angajații de la Anatomie Patologică.

Cele mai multe acuzații o vizează pe o autopsieră, care a fost plasată sub control judiciar, dar care între timp s-a pensionat. Aceasta este acuzată că a primit de la 36 de aparținători ai persoanelor decedate sume de bani cuprinse între 20 și 350 de lei, dar și alte bunuri.

Banii au fost dați de familii pentru manipularea, pregătirea, îmbălsămarea, spălarea, îmbrăcarea, cosmetizarea și formolizarea trupurilor persoanelor decedate, adică operațiuni din fișa postului.

O altă acuzație este aceea că și-ar fi însușit 600 de lei din hainele unui decedat, bunuri pe care trebuia să le predea familiei acestuia. Și în cazul celorlalți trei autopsieri s-au reținut între una și șapte cazuri de luare de mită, sumele vehiculate fiind de până în 200 de lei pentru fiecare persoană decedată.

Fapte similare ar fi comis și îngrijitoarea care a colaborat cu cei patru autopsieri ai Spitalului Județean Suceava.

În afara autopsierei plasată sub control judiciar toate celelalte patru persoane își desfășoară în continuare activitatea în spital până la o soluție finală a instanțelor de judecată

Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a sesizat Tribunalul Suceava cu o cauză în care a dispus trimiterea în judecată în stare de libertate, a cinci inculpați, pentru săvârşirea infracțiunilor de luare de mită, furt și înșelăciune, după cum urmează:

O inculpată – pentru săvârşirea a 36 (treizeci și șase) infracțiuni de luare de mită, prev. de art. 289 alin. 1 Cod penal și a infracțiunii de furt, prev. de art. 228 alin. 1 Cod penal.

În sarcina acesteia s-a reținut că în calitate de autopsier în cadrul Spitalului Județean de Urgență Sf. Ioan cel Nou Suceava, în perioada februarie – aprilie 2020, a pretins și/sau primit de la un număr de 36 aparținători ai persoanelor decedate, sume de bani cuprinse între 20 și 350 lei sau alte bunuri, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu legate de manipularea, pregătirea, îmbălsămarea, spălarea, îmbrăcarea, cosmetizarea, pulverizarea de produse biocide (formolizarea) trupurilor persoanelor decedate, efectuarea procedurii de identificare și predarea către aceștia.

De asemenea, la data de 04.04.2020, inculpata și-a însușit suma de 600 lei dintre bunurile unei persoane decedate, bunuri pe care aceasta ar fi trebuit să le predea persoanei împuternicite de familie să le ridice.

Un inculpat – pentru săvârşirea a 7 (șapte) infracțiuni de luare de mită, prev. de art. 289 alin. 1 Cod penal și a unei complicități la infracțiunea de furt, prev. de art. 48 alin. 1 Cod penal rap. la art. 228 alin. 1 Cod penal.

În sarcina acestuia s-a reținut că în perioada martie – aprilie 2020, în calitate de autopsier în cadrul Spitalului Județean de Urgență Sf. Ioan cel Nou Suceava, singur sau împreună cu alți inculpați, a pretins și/sau primit de la un număr de 7 (șapte) aparținători ai persoanelor decedate sume de bani cuprinse între 50 și 200 lei sau alte bunuri, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu legate de manipularea, pregătirea, îmbălsămarea, spălarea, îmbrăcarea, cosmetizarea, pulverizarea de produse biocide (formolizarea) trupurilor persoanelor decedate, efectuarea procedurii de identificare și predarea către aparținători, solicitând/acceptând recompensarea activității efectuate sau plată pentru îndeplinirea atribuțiilor de serviciu.

De asemenea, s-a mai reținut în sarcina inculpatului că la data de 04.04.2020, i-a oferit primei inculpate sprijin moral pentru însușirea de către aceasta, fără drept, a sumei de 600 lei dintre bunurile unei persoane decedate, sumă care ar fi trebuit predată persoanei împuternicite de familie să le ridice, inculpatul pulverizând produse biocide pe trei bancnote de câte 50 lei restituite persoanei împuternicite după ce și-a păstrat suma de 600 lei, inculpata fiind astfel încurajată de acesta, care se afla lângă ea în momentul însușirii sumei de bani.

 

O inculpată – pentru săvârşirea infracțiunii de  luare de mită, prev. de art. 289 alin. 1 Cod penal.

În sarcina acesteia s-a reținut că la data de 14.03.2020, în calitate de autopsier în cadrul Spitalului Județean de Urgență Sf. Ioan cel Nou Suceava a primit, împreună cu cel de-al doilea inculpat, suma de 150 lei de la fiul unei peroane decedate, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu legate de manipularea, pregătirea și eliberarea trupului acesteia, respectiv pentru serviciile prestate de îmbălsămare, spălare, îmbrăcare, cosmetizare, efectuarea procedurii de identificare și predarea cadavrului.

 

O inculpată – pentru săvârşirea infracțiunii de  luare de mită, prev. de art. 289 alin. 1 Cod penal.

În sarcina acesteia s-a reținut că  la data de 24.03.2020, în calitate de autopsier în cadrul Spitalului Județean de Urgență Sf. Ioan cel Nou Suceava, a pretins sume de bani de la fiul unei peroane decedate,  în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu legate de manipularea, pregătirea și eliberarea trupului acesteia,  primind suma de 100 lei pentru serviciile prestate de pulverizare produse biocide (formolizare), efectuarea procedurii de identificare și predarea cadavrului.

 

O inculpată – pentru săvârşirea infracțiunilor de  luare de mită, prev. de art. 289 alin. 1 Cod penal și de înșelăciune, prev. de art. 244 alin. 1 Cod penal.

În sarcina acesteia s-a reținut că perioada martie – aprilie 2020, în calitate de îngrijitoare în cadrul Spitalului Județean de Urgență Sf. Ioan cel Nou Suceava, singură sau împreună cu ceilalți inculpați, a pretins și/sau primit de la un număr de 4 (patru) aparținători ai persoanelor decedate sume de bani cuprinse între 50 și 100 lei sau alte bunuri în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu de ajutare a autopsierilor la manipularea cadavrelor pacienților decedați pentru efectuarea procedurilor de spălare, îmbrăcare, cosmetizare, formolizare, identificare și predarea cadavrului, solicitând/acceptând recompensarea activității efectuate sau plată pentru îndeplinirea atribuțiilor de serviciu.

De asemenea, s-a mai reținut că la data de 30.03.2020, a indus în eroare o  persoană vătămată, spunându-i că pentru ridicarea de la morgă a unei persoanei decedate trebuie să cumpere un  prosop, un gel de duș și o lamă de ras pentru a „spăla persoana decedată și a o îngriji, pentru că așa cere protocolul”, în condițiile în care aceste proceduri nu puteau fi efectuate întrucât pacientul figura în evidențe ca fiind decedat din cauza infectării cu virusul Covid, iar persoana vătămată a cumpărat bunurile solicitate și i le-a dat inculpatei, fiind prejudiciată cu contravaloarea acestor produse în sumă de aproximativ 30 lei.

 

În cursul urmăririi penale s-a dispus față de prima inculpată luarea măsurii preventive a controlului judiciar pentru o durată de 60 de zile, începând cu data de 08.03.2022 precum şi instituirea unor obligații.

De asemenea, în cursul urmăririi penale, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului în vederea confiscării, asupra bunurilor mobile şi imobile, prezente şi viitoare, aparținând aceleiași inculpate până la concurența sumei de  5.485 lei, precum și asupra bunurilor mobile şi imobile (bunuri prezente sau viitoare) aparținând celui de al doilea inculpat, până la concurența sumei de  2.050 lei, fiind aplicat sechestru asigurător asupra câte unui autoturism al fiecăruia dintre aceștia.

 

Cauza a fost instrumentată de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, cu sprijinul unor lucrători de poliție judiciară din cadrul Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, al unor subunități de poliție de pe raza județului Suceava, precum și din cadrul Direcției Generale Anticorupție-Serviciul Județean Suceava.