administratie

Chiar dacă în toamnă s-a cerut sprijin de 10 milioane de lei /Locuinţele din municipiul Suceava ar putea rămâne neîncălzite

Consiliul Judeţean Suceava s-a întrunit în şedinţă extraordinară pentru analizarea şi aprobarea proiectului de hotărâre privind repartizarea pe unităţile administrativ-teritoriale din judeţul Suceava a 657.460 de lei reprezentând suma corespunzătoare cotei de 6% din impozitul pe venit, încasată suplimentar în luna decembrie 2024. „Este vorba despre acea sumă care a venit suplimentar în luna decembrie din impozitul pe venit. Am hotărât – bineînţeles dacă veţi fi de acord şi dumneavoastră – ca aceasta să fie alocată municipiului Suceava, fiindcă ştiţi în ce situaţie sunt cei de acolo. Există riscul de a nu avea căldură în această lună şi, oricum, la o sumă mică, împărţită la mai multe unităţi administrativ-teritoriale, nu se alegea mai nimic din aceasta. 


De aceea am hotărât să o dăm către Primăria municipiului Suceava” a susţinut, în faţa membrilor legislativului, Gheorghe Şoldan, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava. Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu majoritatea voturilor consilierilor prezenţi, cu excepţia celui al Irinei Vasilciuc, administrator public al municipiului Suceava, care, având  această calitate, s-ar fi aflat în conflict de interese. Încă din prag de toamnă, Primăria Suceava a solicitat Guvernului, la fel ca şi în anii precedenţi, un sprijin financiar de 10 milioane de lei pentru plata stocurilor de combustibili. Primarul Ion Lungu dădea asigurări că sucevenii „nu trebuie să aibă niciun fel de emoţii vizavi de încălzirea de la iarnă”. Aceasta s-ar datora existenţei din abundenţă şi la preţ acceptabil a materiei prime, încă 5 judeţe, respectiv Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Covasna, Neamţ şi Harghita transportând şi depozitând deşeuri din lemn în curtea producătorului de energie termică din Lunca Sucevei. Date fiind aceste circumstanţe, Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, pentru sezonul rece 2024-2025, o reducere cu 32% a tarifului de producere a energiei termice în centrala pe biomasă a firmei Bioenergy. Astfel, conform avizului ANRE din 2 octombrie 2024, costul de producere a energiei termice a scăzut de la 292,35 de lei pe gigacalorie la 198,79 de lei pe gigacalorie, respectiv cu 93,56 de lei pe gigacalorie. Însă, consumatorii casnici branşaţi la sistemul de alimentare centralizată din Suceava vor achita, ca şi până acum, 240 de lei pe gigacalorie.