În urma declarațiilor tendențioase lansate de PNL Suceava cu privire la economiile făcute de actuala administrație a Consiliului Județean, se impune o clarificare fermă și documentată, bazată exclusiv pe cifre oficiale, verificabile.
Realitatea e simplă: în doar câteva luni, administrația Gheorghe Șoldan a economisit 24 de milioane de lei din cheltuielile de funcționare ale Consiliului Județean Suceava, bani care au fost redirecționați spre investiții concrete.
Asta înseamnă eficiență administrativă, nu populism.
Vă prezint în continuare cifre oficiale care arată negru pe alb cine minte și manipulează și cine spune adevărul.
Înțeleg, din mesajul public al reprezentanților PNL Suceava, că aceștia nu susțin economiile făcute din banii sucevenilor.
Personal nu am mai întâlnit până acum liberali care să fie supărați că se fac economii la bugetul statului, mai ales când însuși președintele lor de partid, Ilie Bolojan, vorbește despre cât de important este să reducem cheltuielile statului.
- Aproximativ 52.000 de lei lunar, indemnizațiile pe care ar fi trebuit să le încaseze membrii ATOP
Pentru început vreau să răspund acuzațiilor că s-ar fi încălcat legislația pentru că nu a fost constituită Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP), o structură despre care însuși președintele PNL, Ilie Bolojan, afirmă că e inutilă și, citez, “dacă se desființează, nu se va intâmpla absolut nimic”.
Există într-adevăr cadrul legal de înființare a acestei structuri ATOP, dar nu se prevede nici o obligație de constituire și, implicit, nici sancțiuni.
Împreună cu președintele Gheorghe Șoldan, am decis, drept urmare, să nu mai constituim Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP), un organism pur consultativ, cu 16 membri care, în vechea administrație, încasau lunar 52.000 de lei din bani publici.
Sunt convins că unii liberali regretă cei peste 30.000 de euro pe care îi câștigau într-un mandat, doar participând la câteva ședințe.
Sucevenii își dau seama cu ușurință de interesele meschine ale reprezentanților PNL Suceava, care, în loc să aprecieze faptul că ne străduim să facem economii, mint cu nonșalanță în spațiul public și acuză de încălcări ale legii și, ca să pluseze mediatic, ale Constituției.
Le recomand să fie atât de vehemenți și în privința celorlalte consilii județene din țară, puține, ce-i drept, unele conduse chiar de membri PNL, consilii județene unde, de asemenea, nu s-a constituit în actualul mandat această structură cu rol consultativ, ATOP.
- Cheltuieli de funcționare mai mici cu 24 de milioane de lei în doar 4 luni
Reprezentanții PNL Suceava cataloghează drept „fantasmagorice” declarațiile referitoare la economiile făcute la bugetul județului de administrația condusă de dl președinte Gheorghe Șoldan.
Cifrele oficiale, însă, dovedesc fără echivoc interesul actualei administrații de a opri risipa banului public în instituțiile statului.
Să luăm, de exemplu, intervalul de referință ianuarie – aprilie, pentru care există deja cifrele oficiale pentru acest an.
- Ianuarie–aprilie 2024 (administrația PNL): 75 de milioane lei cheltuiți;
- Ianuarie–aprilie 2025 (administrația Șoldan): 51 de milioane lei cheltuiți.
Diferență: 24 de milioane de lei economisiți.
Aceste cifre sunt oficiale și arată clar direcția actualei administrații: reducerea risipei și redirecționarea fondurilor către investiții publice.
Oricine știe noțiuni de economie simplă înțelege că, prin neacordarea unor sporuri nejustificate, cum ar fi cel de antenă, și prin faptul că de la 202 posturi ocupate în aparatul propriu am ajuns la 178 de posturi, cu patru șefi de servicii mai puțin, s-au făcut economii consistente la bugetul județului. Și asta, în doar câteva luni de administrație.
- Cheltuieli de protocol, curățenie și papetărie reduse cu 43%–75%
În seria afirmațiilor tendențioase ale reprezentanților PNL Suceava se află și cea potrivit căreia au crescut cheltuielile de protocol în actuala administrație.
Adevărul îl găsim, evident, tot în cifrele oficiale.
În intervalul ianuarie – aprilie 2024 (administrația PNL), cheltuielile cu protocolul ale Consiliului Județean Suceava au fost de aproximativ 58,4 mii de lei.
În intervalul ianuarie – aprilie 2025 (administrația PSD), cheltuielile cu protocolul ale Consiliului Județean Suceava au fost de 28,7 mii de lei.
Economii au fost făcute de către actuala administrație și în privința materialelor de curățenie (reduse cu 43,57% – economii de 32.862,85 de lei) și furnituri de birou (reduse cu 75,41% – economii de 15.928,90 de lei).
2024 (ianuarie – aprilie) = 181,386,04 lei – administrația PNL;
2025 (ianuarie – aprilie) =102.982,83 de lei – administrația Gheorghe Șoldan (PSD);
Total economii în primele patru luni: 78.403,21 de lei.
Concluzia: Și la acest capitol, PNL Suceava minte și manipulează.
- Administrația PNL: Promisiuni multe, fapte puține
Printre afirmațiile manipulatoare făcute în comunicatul de miercuri seară al celor de la PNL Suceava se numără și cea potrivit căreia ar fi fost alocate la buget, pentru dezvoltare, sume mai mari pe vremea fostei administrații.
Cifrele oficiale dovedesc și în acest caz diferența dintre promisiuni și fapte, exact pe stilul fostei administrații a CJ Suceava, care promitea multe. La realizări, avea o problemă.
Și vă dau date reale ale ultimilor ani de administrație liberală.
Am analizat execuția bugetară pentru dezvoltare în ultimii ani:
- 2022: realizat doar 33,46% din bugetul de investiții;
- 2023: realizat 37,47%;
- 2024 (ianuarie – septembrie): realizat 53,31%;
- După preluarea mandatului de Gheorghe Șoldan (octombrie 2024):
- Execuție crescută la 69,57%.
În doar câteva luni, am adus o administrație inertă la standarde reale de execuție și eficiență.
În 2025, ținând cont de condițiile de iarnă și graficul de execuție al lucrărilor, execuția bugetară pe secțiunea de dezvoltare este de 61,13% din prevederile trimestriale.
Concluzii:
Acestea sunt doar câteva exemple care arată viziunea noii echipe de la conducerea Consiliului Județean Suceava, prin care dorim reducerea cheltuielilor de funcționare și direcționarea sumelor economisite către lucrări de investiții publice atât de necesare județului Suceava.
Important pentru noi este să ducem la bun sfârșit proiectele pe care ni le propunem pentru dezvoltarea județului și să reducem substanțial diferența dintre promisiuni și fapte, diferență care, așa cum am arătat, a fost un modus operand în anii administrației liberale.
Administrația Gheorghe Șoldan înseamnă:
– Mai puține cheltuieli inutile;
– Mai multe investiții reale;
– Fapte demonstrate prin cifre.
Cezar Ioja
Administrator public al Consiliului Județean Suceava