O petiţie de boicotare a plăţii facturilor de energie capătă amploare în Marea Britanie, în timp ce ţara se confruntă cu o criză tot mai gravă a costului vieţii, transmite CNBC.
Până marţi, mişcarea Don’t Pay a adunat peste 170.000 de semnatari, care s-au angajat să-şi anuleze plăţile de debit direct către companiile energetice, pe 1 octombrie, când facturile gospodăriilor vor creşte vertiginos.
Organizatorii campaniei spun că susţinătorii îşi vor pune în aplicare angajamentul dacă un total de 1 milion de semnături vor fi adunate înainte de termenul limită din octombrie.
Guvernul a numit mişcarea iresponsabilă, avertizând că ar putea costa consumatorii şi mai mulţi bani din cauza plăţilor întârziate.
Mişcarea Don’t Pay nu a răspuns imediat solicitării de comentarii a CNBC. Cu toate acestea, într-o declaraţie pe site-ul său, a spus că această campanie este concepută pentru a obţine ”o pârghie” temporară şi pentru a încuraja sprijinul guvernului. De asemenea, a mai spus că persoanele care efectuează plaţi în avans nu ar trebui să ia parte, deoarece sursele lor de alimentare ar putea fi întrerupte.
Autoritatea de reglementare a energiei din Marea Britanie, Ofgem, a anunţat luna trecută că îşi va majora plafonul principal pentru facturile interne de energie cu 80%, din octombrie, ducând plata medie anuală a gospodăriilor la 3.549 lire sterline de la 1.971 lire sterline.
Măsura vine în timp ce pieţele globale de energie sunt supuse unei presiuni continue în urma invadării Ucrainei de către Rusia şi a limitelor de aprovizionare care rezultă.
Activiştii pentru drepturile consumatorilor au avertizat că creşterea va lăsa milioane de britanici în imposibilitatea de a-şi plăti facturile pentru gaze şi electricitate în această iarnă, cei mai vulnerabili fiind cel mai grav afectaţi.