În România s-au risipit milioane de euro, din fonduri europene, pentru construcţia de Centre de Informare Turistică, inutile. Au fost ridicate în oraşe şi sate unde turismul este practic inexistent doar pentru că… s-a putut. Acum, multe dintre Centre sunt, evident, închise.
Centrul de Informare Turistica din Comănești dă bine potrivit site-ul comunei sucevene. În realitate stă închis. Aici ar fi angajate două persoane: Boca Simona ; Șveica Silvia Olimpia.
Primarul comunei, Grigoraș Păstrăv susține că una din angajate este în concediu maternal iar cealaltă are și alte atribuții în cadrul administrației locale. Edilul sustine că de cand este primar s-a axat pe modernizarea școlilor și nu a infrastructurii rutiere dat fiind faptul că este… profesor. Primarul mai sustine că peste doi ani va fi gata drumul județean care ajunge in comună și abia atunci ne vom putea bucura de o panormă superbă.
Ce se spune pe site-ul comunei www.comunacomanesti.ro despre Centrul de informare și Promovare Turistică:
Asigură informaţiile necesare pentru turiştii care vizitează zona,
transmite informaţiile solicitate celor interesaţi; transmite toate
informaţiile cu profil turistic informator.
De asemenea, centrul poate da informaţii despre structurile de cazare dinzonă în funcţie de solicitările vizitatorilor.
Centrul asigură toate informaţiile cu caracter turistic privind comuna,Valea Solonețului și regiunea Bucovina. În acest sens creează toate bazele de date necesare pentru a răspunde solicitărilor existente.
Colaborează cu agenții de turism pentru realizarea unor materiale promoționale și cu caracter informativ.
Coordonează și/sau realizează materiale promoționale.
Coordonează apariția unor monografii și ghiduri ale satului.
Transmitem informații cu caracter turistic agențiilor de turism, asociațiilor de turism și altor unități din domeniu.
Un loc uitat pe harta României, dar care se vrea o destinaţie turistică:
,,Comănești-Un loc frumos unde să trăiești , în obiceiuri strămoșești,,. O localitate cu oameni primitori, gata în orice moment să îţi ofere toate informaţiile de care ai nevoie. Aici poti vizita Biserica ,,Adormirea Maicii Domnului,,. si Biserica de lemn cu hramul ,, Sfinții Mihail și Gavril,,.
Pe pliantele scoase pe bani europeni, la sectiunea ,, Oferta turistică,, pe lângă lăcașurile de cult ale comunei, sunt postate detalii despre Stejarul multisecular din Cajvana, Salina Cacica, Casa veche din Comănești, Balul gospodarilor, Ansamblul Clopoțelu din Comănești și despre sculptorul din lemn, Toader Ignătescu din Comănești. ,, Intr-o brosură reprezentăm toată zona si in alta cu comuna ,,spune edilul.
Nimeni nu ştie cum arată la faţă un turist şi, totuşi, aici există de câţiva ani un Centru de Informare Turistică. A costat peste 200 de mii de euro, bani europeni. De altfel, pe unitatea turistică nici nu mai figurează vreo inscripție sau siglă. Pare pur si simplu un imobil oarecare.
Potrivit legii, astfel de centre, aflate în administrarea autorităţilor locale, trebuie să fie deschise în fiecare zi a săptămânii, de la ora zece până la ora şaptesprezece. Traversăm şoseaua şi ajungem la primărie.
,, Noi am cumpărat 15 paturi si le-am instalat pentru refugiații din Ucraina. Numai că nu au mai fost aduși aici. Noi ne-am pregătit pentru că ni s-a cerut. Am scos tot ce era in interior și am făcut inclusiv, baie. La momentul ZERO ne-am angajat că punem la dispoziție 15 locuri pentru refugiați,, spune primarul Grigoraș Păstrăv.
Edilul ne face și o incursiune în trecutul comunei, chiar și un canadian cu origini romanesti în arborele genealogic ar fi ajuns aici sa viziteze locurile natale ale bunicilor. .
Reporter: Aveți și angajați la Centrul de Informare Turistică?
Primar: Doua persoane. Una este în concediu maternal și una este se mai ocupa cu asistență socială, achiziții publice . Avem o hartă turistică, avem brosuri… dar să știți că aici au locuit și 100 de familii de evrei …. Cand armata romana a fost în retragere au fost scosi evreii la ordinul maresalului Antonescu și acum de cand sunt eu primar au revenit urmași ai acestor familii și au vizitat biserica și moșia… Eu nu sunt vinovat de acest centru…Dacă nu este cuprins într-un circuit general al județului nu își mai are destinația pentru care a fost facuta investiția. El ar trebui să fie cuprins într-un circuit pentru că, chiar dacă vine cineva nu il gaseste la centru pe angajat atunci il gaseste în primărie. Il putem duce in vizita la biserică… avem și noi un copac de vreo 300 de ani…
Pe același site este și o prezentarea a localității: Comuna Comanesti din judetul Suceava este asezata in partea central – estica a judetului,la 30 km de municipiul Suceava,pe Valea Solonetului.Pitorescul acestei zone este dat de relieful deluros de tip piemontan,bogat in vegetatie cu paduri de fag si brad.In aceste locuri,traditiile sunt pastrate cu sfintenie,regasindu-se in portul popular,in domeniul culinar si in viata de zi cu zi a oamenilor.Fiecare localitate de pe Valea Solonetului are obiective turistice care pot fi vizitate.Centrul de informare turistica are rolul de a face cunoscute si de a promova aceste obiective,din comuna Comanesti si de pe Valea Solonetului,in toata tara.
Astfel, o idee bună, cea de promovare a turismului s-a transformat într-o risipă de bani europeni. În România sunt zeci de astfel de centre construite, fără cap, în zona rurală sau în oraşe unde nu există turism. Centre care zac nefolosite şi care au înghiţit milioane de euro.
Preşedintele Asociaţiei Profesioniştilor din Centrele de Informare Turistică (APCIT), Gabriel Aftenie, atragea atenţia anul trecut că mai multe centre destinate informării turiştilor s-au închis sau se vor închide în ţară.