În data de 6 decembrie, creștinii ortodocși și cei romano-catolici îl sărbătoresc în fiecare an pe Sfântul Nicolae.
Există anumite tradiții și obiceiuri care se practică în ziua de Moș Nicolae. Printre acestea se numără:
Acesta este considerat ocrotitorul copiilor, marinarilor, brutarilor, femeilor nemăritate și al celor acuzați pe nedrept.Se spune că Sfântul Nicolae a salvat de la prostituție trei surori care proveneau dintr-o familie săracă. Acesta le-a sărit în ajutor, aruncând câte o punguliță cu bani fiecărei fete, iar astfel tatăl lor nu le-a mai silit să se prostitueze. Acestea s-ar fi căsătorit la puțin timp după primirea darurilor de la Moș Nicolae.
Tradiții și obiceiurile de Moș Nicolae
Se spune că Sfântul Nicolae a salvat de la prostituție trei surori care proveneau dintr-o familie săracă. Acesta le-a sărit în ajutor, aruncând câte o punguliță cu bani fiecărei fete, iar astfel tatăl lor nu le-a mai silit să se prostitueze. Acestea s-ar fi căsătorit la puțin timp după primirea darurilor de la Moș Nicolae.
Sfântul Nicolae a trăit în secolele II și III după Hristos, iar data de 6 decembrie reprezintă data morții sale. Acesta s-a născut într-o familie înstărită și rămas fără părinți e la o vârstă fragedă. După ce au murit părinții săi, Sfântul Nicolae a folosit averea rămasă de la părinții săi pentru a-i ajuta pe cei săraci.
Darurile în ghete
În seara de dinainte de Moș Nicolae, copiii trebuie să-și pregătească cu grijă ghetele pentru ca Moșul să le aducă diverse daruri pe care le pune fie în ciorăpeii de la gura sobei, sau în ghetele de la ușă. Acesta aduce dulciuri, portocale, nuci și covrigi copiilor care au fost cuminți pe parcursul întregului an.
Nuielușa în ghete
Pentru copiii care nu au fost cuminți, Moș Nicolae le lasă în ghete o nuielușă. Aceasta trebuie să fie de măr, iar în tradiția populară se spune că dacă nuielușa va fi pusă în apă și va înflori până la Crăciun, înseamnă că Sfântul l-a iertat pe copilul năzdrăvan.
În tradiția creștină, se spune că Sfântul Nicolae îi pedepsea pe cei care se abăteau de la dreapta credință, lovindu-i cu nuiaua peste mâini.
Se pun crenguțe în apă
În ziua de Sfântul Nicolae, se spune că dacă pui crenguțele pomilor fructiferi în apă și acestea înfloresc până la Anul Nou, atunci vei avea parte de un rod bogat anul ce urmează.
Ninsoare de Moș Nicolae
În tradiția românească, se spune că iarna începe la Sfântul Nicolae. Așadar, în ziua de Moș Nicolae, acesta își scutură barba albă, iar afară trebuie să ningă. Dacă totuși nu ninge în ziua de Sfântul Nicolae, se spune că iarna va fi una geroasă.
Ce trebuie să ai în portofel de Moș Nicolae
Atunci când vine vorba despre tradițiile și obiceiurile legate de această sfântă sărbătoare a Sfântului Nicolae, se pare că printre acesta se numără și cea legată de…noroc.
Se spune că, pentru a avea noroc tot anul, trebuie să sfințești câteva monede, iar mai apoi să le păstrezi în portofel. În plus, lângă aceste monede depozitate în portofel, ar trebui să ai alături și o cruciuliță și o crenguță de măr.
Astfel, datorită acestui aspect, vei avea parte de mai mult belșug și spor în tot ce înseamnă muncă.