RELIGIE

Ce sancțiuni riscă preoții care cer bani pentru înmormântare sau căsătorie. Numai că în realitate prelații nu mișcă un deget fără a primi banuți de la enoriași

În România, preoții care cer bani pentru slujba de înmormântare sau căsătorie riscă sancțiuni dure. Unde se pot reclama astfel de practici.

Foarte puțini enoriași din România știu că preoții care cer bani pentru slujba de înmormântare sau căsătorie pot primi sancțiuni extrem de dure pentru astfel de gesturi. Ce spune Biserica Ortodoxă Română (BOR). Desi prelații ar putea rămâne fără slujbă, realitatea este însă alta. Preoții nu mișcă un deget fără ca enorișii să îi plătească. Apoi și preotesele sunt cele care fac parada modei și tupeul lor este de nedesris. Preoții au pretenție, să aibă o casă dincolo de casa parorhială și mașină de lux.  Prelații cer bani și de la primării iar unii nici nu ar vrea să justifice cu acte banuții publici către administrație. Mai mult, ar avea curajul să transforme credincioșii în sclavi la biserici sau mănărstiri așa cum era pe timpuri. Tupeul preoților în sutană este de nedescris. Puțini sunt preoții cu har însă, restul au ajuns preoți doar cu numele.

Preoții din România care cer bani enoriașilor pentru căsătorie sau înmormântare riscă sancțiuni extrem de dure
Mulți cetățeni români consideră că banii pentru preoți sunt obligatorii în cazul unei căsătorii sau pentru o înmormântare. În realitate, e important de știut că toate contribuțiile bănești cerute de biserici nu trebuie percepute ca fiind sume obligatorii, chiar dacă uneori sunt afișate în parohii.

Vorbim doar de ajutoare financiare pe care oamenii le dau bisericii de bună voie. Pentru ele, enoriașii trebuie să primească chitanță. Dacă vorbim de slujbele pentru înmormântări sau căsătorie, trebuie spus că preoții nu au voie să ceară bani oamenilor.

O Hotărâre a Sfântului Sinod din 22 decembrie 2014 spune clar că preotul care cere bani pentru înmormântare risca să-și piardă parohia. Acest fapt a fost confirmat şi de Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Potrivit lui Bănescu, preoții care cer bani pentru înmormântări pot ajunge chiar să-și piardă parohia. Lista de sancțiuni pleacă de la simpla mustrare, verificări periodice, până la mutarea disciplinară din parohie sau chiar caterisire în cazurile extreme.

”Sunt sancţiuni care merg de la simpla mustrare, apoi verificări periodice, se ajunge la mutarea disciplinară din parohie a preotului respectiv sau, în cazurile extreme, care presupun multe greşeli acumulate în timp – caterisirea”, a precizat, Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, citat de directmm.ro.

”Este o hotărâre de sinod. Când apar persoane care spun că nu au auzit de ea sau că au auzit dar nu o pot respecta din varii motive, atunci avem o problemă”, a mai adăugat Vasile Bănescu.

Cum pot fi reclamați preoții care cer bani enoriașilor

Reprezentanții BOR atrag atenția că nicio contribuție bănească cerută de biserică nu este obligatorie. Orice ban dat la un lăcaș de cult reprezintă doar un ajutor financiar oferit de enoriaș bisericii de bună voie.

Patriarhia admite că este nevoie să fie instituită o mai bună informare și comunicare între biserică și enoriași pentru a evita eventualele neînțelegeri și probleme în această privință. BOR anunță că toate cazurile în care oamenii sunt forțați să plătească pot fi reclamate la adresa: biroul.sesizari@patriarhia.ro, citează fanatik.ro.