Peste o jumătate de milion de români care poartă numele Cristian, Cristina, Cristiana și alte derivate ale acestora obișnuiesc să își sărbătorească onomastica de Crăciun.
Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, în 2020, 323.284 de bărbaţi poartă numele de Cristian, 286.616 de femei poartă numele de Cristina şi 26.678 numele de Cristiana, scrie Agerpres.
Ce nume se sărbătoresc de Crăciun
Potrivit crestinortodox.ro, numele Cristian-Cristian și Cristi(a)na stau în legătură cu numele lui Hristos (Cristos, Christos) și cu denumirea de creștin, fiind atribuite cu precădere celor născuți de Crăciun sau în apropierea Craciunului.
Formele moderne par să aibă la bază mai ales numele latine Christianus și Christiana (formele grecești sunt Christianos și Christina). Din aceeași familie onomastică fac parte la noi vechile Cârstian, Carstiana, Carstea, Cristel, Cristea, Cristache, Hristea (la aromâni: Hristu), Hristache, Hristina, Hristiana.
Numele de „Christos’ vine de la verbul grecesc „chriein’ – „a unge’, care este echivalentul ebraicului „mashi ha’ – „uns’, de la care a aparut Iisus – Mesia.
Sf Mucenita Hristina
În limba română, „Christus’ va fi baza de derivare a lui „Christianus’, iar numele Cristian și Cristiana apar atestate în documente latine din secolele XI și XII și se refereau cu precădere la persoanele care practicau cultul creștin după anumite canoane bizantine sau grecești.
În ce zi se mai sărbătoresc numele de Cristian și Cristina
Cu toate acestea, există voci care susțin că cele care poartă numele de Cristina/Cristian își sărbătoresc onomastica de Sf Muceniță Hristina, prăznuită pe 24 iulie în calendarul ortodox.
Deși etimologia numelor Cristina/Cristian provine de la Hristos, onomastica trebuie sărbătorită în ziua de Sfânt, deorece pe 25 decembrie, când pică Crăciunul, toată suflarea trebuie sărbătoarească Nașterea Domnului Iisus Hristos, fiind a doua mare sărbătoare religioasă din calendarul creștin ortodox, după Paște