Un proiect de lege pus în dezbatere își propune să îi susțină pe agenții de poliție care fac masterul pentru a deveni ofițeri. Iată care sunt beneficiile pe care le pot avea cei care se vor înscrie în programul universitar de master.
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a stabilit noi reguli în ceea ce privește desfășurarea cursurilor de master pentru polițiști și încadrarea absolvenților unui astfel de program. Iată ce schimbări ar putea să apară dacă proiectul de lege pus în dezbatere va fi aprobat.
În prezent, polițiștii pot ajunge să profeseze dacă sunt absolvenți ai studiilor de licență sau postliceale, dar și dacă urmează un program universitar de master profesional organizat în cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”. Acest program de master se adresează celor care dețin deja o licență într-o specializare necesară Ministerului Afacerilor Interne (MAI).
După absolvirea programului de master profesional, polițiștilor li se va acorda gradul profesional și vor fi numiți în funcție la fel ca agenții de poliție care au obținut gradul de ofițer după ce au urmat un program de studii organizat la forma de învăţământ cu frecvenţă redusă în cadrul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”.
În plus, după acordarea gradului de ofițer, va exista interdicția modificării raporturilor de serviciu pentru o perioadă de cel puțin cinci ani de la numirea în funcție la unitatea în care este repartizat după absolvire, potrivit avocatnet.ro.
În cazul în care polițiștii nu respectă condițiile angajamentelor încheiate sau refuză încheierea unui nou angajament, aceștia vor fi obligați să restituie beneficiile salariale acordate pe perioada cursurilor de master.
În prezent, toate aceste schimbări fac parte dintr-un proiect de lege pus în dezbatere și se vor aplica doar dacă acesta va fi adoptat de Executiv și publicat ulterior în Monitorul oficial.