Fierb cazanele de ţuică în multe locuri din ţară. A început sezonul de făcut rachiu şi palincă. Atenţie- micii producători trebuie să declare dacă scot la vânzare ţuica făcută acasă. Guvenul le-a pus gând rău şi vrea dublarea amenzilor pentru cei care nu plătesc taxe.
Micii producători trebuie să declare în scris intenţia de a face rachiu, pălincă sau ţuică, precum şi ce cantitate urmează să producă, plus câte kilograme de fructe vor fi folosite şi cât va dura tot procesul. Iar în funcţie de câţi litri vor ieşi la final, autorităţile vor calcula şi valoarea accizelor pe care producătorii trebuie să le plătească. În prezent, pentru producţiile de până în 50 de litri nu se plătesc taxe. Pe viitor, limita ar putea creşte la 200 de litri. Cei care sunt prinşi fără acte riscă o amendă de 10.000 de lei, dublu decât acum.
- Localnic: Face fiecare, fac şi acasă. Mai sunt cazane care sunt acasă la oameni, de 100 de kilograme, 150. Nu cred că ar fi ceva normal şi în beneficiul nostru, al proprietarilor. Cheltuim mult şi noi.
- Localnic: Pe timpuri venea miliţia. Eram paznic de noapte. Mă duceam şi spuneam la oamnei: Băi, vezi că vine în control. Căutau care au căzănele din astea, să nu facă ţuică. Să nu ai drepturi cu munca ta şi cu dreptul tău, nu există.
În anii ’80, statul avea monopolul asupra producției, iar oamenii nu aveau voie să dețină instalaţii de făcut băuturi alcoolice. Cine încălca regulile putea să ajungă după gratii.