ACTUALITATEBREAKING NEWSLOCALULTIMA ORĂ

  CAPTURĂ IMPRESIONANTĂ FĂCUTĂ DE POLIȚIȘTII SUCEVENI LA DEBUTUL PLANULUI DE ACȚIUNE FOC DE ARTIFICII 2022/2023 – PESTE O TONĂ DE MATERIALE PIROTEHNICE CONFISCATE DUPĂ CONTROALE ÎN TRAFIC ȘI PERCHEZIȚII

Acțiunea Foc de artificii 2022/2023    

            ATENȚIE LA ARTIFICII ȘI PETARDE! RESPECTAȚI LEGEA ȘI PROTEJAȚI-VĂ COPIII!

 

CAPTURĂ IMPRESIONANTĂ FĂCUTĂ DE POLIȚIȘTII SUCEVENI LA DEBUTUL PLANULUI DE ACȚIUNE FOC DE ARTIFICII 2022/2023 – PESTE O TONĂ DE MATERIALE PIROTEHNICE CONFISCATE DUPĂ CONTROALE ÎN TRAFIC ȘI PERCHEZIȚII

 

În ciuda recomandărilor polițiștilor, în fiecare an adulți, dar în special copii, cad victime ale uzului neutorizat de materiale pirotechnice, multe dintre ele cumpărate chiar de către părinți sau cu acordul acestora.

Multe dintre obiectele pirotehnice mici pot fi considerate foarte periculoase și vă pot răni sau chiar lăsa invalizi. Astfel de accidente au loc din păcate în fiecare an, în special pe perioada sărbătorilor de iarnă. Încercaţi să vă protejaţi copiii prin a nu mai cumpăra sau manevra petarde sau artificii care le pot pune viaţa în pericol.

 

            Întrucât majoritatea incidentelor generate de materialele pirotehnice se petrec în perioada Sărbătorilor de Iarnă, având în vedere riscurile sporite la care sunt expuși în special copiii ca urmare a utilizării unor astfel de materiale, polițiștii acționează permanent pentru identificarea la timp a celor care nu respectă legislația și pun în pericol sănătatea celor mici.

            Și în acest an polițiștii au dispus intensificarea activităților de verificare și control în vederea identificării celor care nu respectă legislația specifică.

 

            Astfel, în perioada 24 – 26.11.2022 polițiștii Serviciului Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase – IPJ Suceava au documentat activitatea infracțională a unor persoane cu preocupări în sfera achiziționării, depozitării, transportului și comercializării ilegale de materiale pirotehnice, în baza datelor deținute identificând în trafic două transporturi și efectuând ulterior o percheziție la o locație de depozitare a materialelor pirotehnice.

            În urma activităpților desfășurate a fost confiscată peste o tonă de materiale pirotehnice, întocmindu-se dosare penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept”, fapte prevăzute de art. 37 lit. a) din Legea 126/1995, republicată.

 

La 24.11.2022, ora 19.35, polițiștii au oprit pentru control pe DN2 E 85, un autoturism care circula pe relația Fântâna Mare-Vadu Moldovei, condus de un bărbat de 21 ani, din com. Stolniceni-Prăjescu, jud. Iași.

S-a procedat la verificarea habitaclului autoturismului, constatându-se că în vehicul erau transportate mai multe cutii. Întrebând conducătorul auto despre conținutul acestora, acesta a relatat că sunt petarde și artificii pe care intenționează să le folosească cu ocazia Sărbătorilor de iarnă.

În portbagajul autoturismului a fost identificată cantitatea de 94 kg. articole pirotehnice, diverse categorii, au deținute și transportate fără drept.

S-a întocmit dosar penal pentru comiterea infracţiunii de „orice operațiuni cu articole pirotehnice, efectuate fără drept”, faptă prevăzută de art. 37 lit. a din Lg. 126/1995 R, care urmează a fi soluţionat procedural, prin unitatea de parchet competentă.

Articolele pirotehnice menţionate au fost indisponibilizate în vederea continuării  cercetarilor.

 

Tot la data de 24.11.2022, ora 21.00, polițiștii au oprit pentru control pe DN2/E85, localitatea Vadu Moldovei, un autoturism condus de către un bărbat de 48 ani, din mun. Iași.

În urma controlului, s-a constatat că, șoferul deținea și transporta fără drept cantitatea de 137 kg articole pirotehnice diverse categorii.

S-a întocmit dosar penal privind infracţiunea de „orice operațiuni cu articole pirotehnice, efectuate fără drept”, faptă prevăzută de art. 37 lit. a din Lg. 126/1995 R, care urmează a fi soluţionat procedural, prin unitatea de parchet competentă.

Articolele pirotehnice menţionate au fost indisponibilizate în vederea continuării  cercetarilor.

Conducătorul auto a fost sancționat contravențional și pentru faptul că avea ITP expirat cu amendă 1.305 lei fiindu-i reținut certificatul de înmatriculare.

 

Ulterior, în continuarea cercetărilor efectuate, prin administare de material probator și coroborarea datelor și informațiilor obținute investigativ, polițiștii I.P.J. Suceava – Serviciul Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase împreună cu o grupă din cadrul S.A.S. și lucrători ai Compartimentului Pirotehnic, au pus  în executare un mandat de percheziție domiciliară la locuința unui bărbat de 36 ani din comuna Baia, jud. Suceava.

Cu ocazia activităților desfășurate, polițiștii au identificat cantitatea de 806 kg articole articole pirotehnice diverse categorii deținute ilegal, cu scopul de a fi comercializate.

Articolele pirotehnice în valoare de cca. 200.000 lei au fost ridicate in vederea continuarii  cercetărilor.

 

Polițiștii vin cu o serie de recomandări pentru cei care vor să folosească petarde și artificii. Conform legislației în vigoare, „este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine și siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului.”

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.

Polițiștii mai amintesc că nu este permisă folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situaţii:

  1. a) între orele 24.00 şi 06.00, cu excepţia evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;
  2. b) la o distanţă mai mică de 50 de metri de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 de metri faţă de cele cu peste 4 niveluri;
  3. c) la o distanţă mai mică de 500 de metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze.
  4. d) la o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
  5. e) în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre;
  6. f) pe drumurile publice deschise circulaiei rutiere, pe aleile pietonale și în spațiile deschise cu aglomerări de persoane;
  7. g) la o distanță mai mică de 500 de metri de păduri.

Totodată, în conformitate cu legislația în vigoare, este permisă organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3 şi 4 numai în condiţiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situaţii de urgenţă judeţean şi avizul inspectoratului judeţean de poliţie pe a cărui rază se execută jocurile respective.

Ce riscă cei care nu respectă legea:

Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

De asemenea, comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 18 ani, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

 

În vederea prevenirii producerii unor evenimente negative, a  sancţionării persoanelor care în scopul obţinerii unor venituri  facile prin care se eludează legea pun în pericol sănătatea şi integritatea corporală a copiilor noştri, poliţia suceveană doreşte implicarea activă a tuturor cetăţenilor şi sesizarea  organelor de poliţie a  faptelor ce pot constitui  ilegalităţi la regimul articolelor pirotehnice.

 

sursa:IPJ Suceava