După sărbătorile pascale, creștinii ortodocși urmează să sărbătorească în curând Înălțarea Domnului în 2023. Urmează o perioadă foarte importantă pentru multe persoane ce are un impact emoțional destul de mare. Iată ce obiceiuri și tradiții au românii.
Înălțarea Domnului sau Ispasul, așa cum mai este numită de în popor de cei din mediul rural, are o importanță deosebită și se sărbătorește în acest an în luna mai. La mai bine de o lună de la Paște, Înălțarea reprezintă un alt moment în care creștinii se adună în familie și petrec momente împreună, după o vizită la biserică, acolo unde ascultă cu atenție slujba.
Când pică Înălțarea Domnului în 2023
După cum bine știți, Înălțarea Domnului se sărbătorește în fiecare an la 40 de zile de la Paște. Anul acesta Paștele a fost sărbătorit de către creștinii ortodocși pe data de 16 aprilie, ceea ce înseamnă că Înălțarea Domnului va avea loc pe data de 25 mai 2023. Legenda spune că Ispas a fost martor la Înălţarea Domnului alături de Apostoli, de aici și denumirea din popor a sărbătorii.
„Înălţarea cu trupul la cer este o mărturie a faptului că omul a fost creat pentru veşnicie, căci Fiul nu Se înfăţişează Tatălui numai ca Dumnezeu, ci şi ca Om. Hristos, prin Înălţarea Sa, nu arată doar unde trebuie să ajungă omul, ci se face cale şi putere, ca omul să ajungă la această stare.
El şade pe tronul dumnezeiesc al slavei, dar şi locuieşte în inima celor ce-L iubesc. Aşa putem înţelege paradoxul: Hristos este înălţat şi în drum spre înălţare cu fiecare dintre noi”, arată crestinortodox.ro.
Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Domnului
Credincioșii obișnuiesc să se salute în ziua în care se sărbătorește Înălțarea Domnului cu „Hristos s-a înălţat!” şi „Adevărat s-a înălţat!”. De obicei, oamenii folosesc frunze de nuc pentru a și le prinde la brâu cu gândul că asta ar fi făcut și Isus Hristos în momentul în care s-a înălțat la Cer.