NAȚIONALPOLITIC

Călin Georgescu atacă la instanţa supremă decizia Curţii de Apel Bucureşti care i-a respins cererea în dosarul privind anularea alegerilor prezidenţiale

Călin Georgescu continuă lupta în Justiție privind  anularea alegerilor. Acesta a atacat decizia la Înalta Curte de Casație și Justiție, după ce a depus și două plângeri la CEDO.

Călin Georgescu a făcut, vineri, recurs la decizia Curţii de Apel Bucureşti, care i-a respins, marţi, ca neîntemeiată cererea din dosarul în ataca trei decizii ale Biroului Electoral Central (BEC) luate după ce Curtea Constituţională a hotărât anularea alegerilor prezidenţiale. Decizia instanţei de fond rămăsese în pronunţare, după depunerea unor cereri de recuzare a judecătoarei Cristina Ardelean, care au fost respinse, potrivit Romania TV.

Potrivit portalului instanţelor de judecată, în dosarul de la Curtea de Apel Bucureşti, Călin Georgescu a făcut recurs, înregistrat vineri, acesta urmând să fie judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Călin Georgescu, cel care a candidat ca independent la prezidențiale, a atacat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg (CEDO) decizia CCR privind anularea alegerilor prezidențiale din România, informează Q Magazine, care citează surse judiciare.

Ce motive a invocat Călin Georgescu

Printre motivele care stau la baza acțiunii demarate, Călin Georgescu a enumerat:

„Prejudiciu ireparabil

Suspendarea procesului electoral și invalidarea voturilor afectează iremediabil drepturile reclamantului și ale cetățenilor români, garantate de Art. 3, Protocolul nr. 1 al Convenției.

Criză politică și socială:

Vidul electoral creat prin decizia CCR subminează stabilitatea politică și încrederea publicului în statul de drept, provocând proteste sociale și riscuri de instabilitate internă.

Turul doi al alegerilor prezidențiale trebuia să aibă loc la 8 decembrie 2024. Amânarea pe termen nedefinit a procesului electoral afectează drepturile democratice ale cetățenilor și generează riscul perpetuării unor practici nedemocratice.

Imposibilitatea de a exercita căi de atac interne:

Deciziile CCR sunt definitive și general obligatorii, iar legislația română nu oferă un mecanism intern de contestare a acestora, încălcând Articolul 13 al Convenției (dreptul la un recurs efectiv).”

Totodată, în documentul pe care l-a depus la Curtea Europeană sunt evocate și argumentele în baza cărora se impune judecarea rapidă a cazului:

„Impactul direct asupra drepturilor fundamentale:

Decizia CCR a anulat procesul electoral în desfășurare, încălcând drepturile fundamentale ale alegătorilor și candidaților, inclusiv dreptul reclamantului de a candida.

Criza constituțională:

Lipsa unui președinte ales democratic creează un vid de legitimitate, punând în pericol stabilitatea instituțională și principiile statului de drept.

Reacții sociale:

Gesturile de protest, precum distrugerea documentelor de identitate, reflectă o pierdere profundă a încrederii cetățenilor în procesul democratic.

Risc de precedent nedemocratic:

Întârzierea soluționării cauzei ar putea perpetua practici similare, afectând standardele democratice în alte state membre.”, se mai arată în cererea către CEDO.

„Judecătorii care au emis hotărârea privind anularea alegerilor vor trebui să răspundă”

Călin Georgescu a precizat că judecătorii care au emis hotărârea privind anularea alegerilor vor trebui să răspundă în fața instanțelor competente europene.

„Este esențial ca deciziile ce influențează direct procesul electoral și soarta democratică a unei națiuni să fie supuse unei analize riguroase. Judecătorii care au emis hotărârea privind anularea alegerilor vor trebui, la momentul oportun, să răspundă în fața instanțelor competente europene”, a spus Călin Georgescu pentru Q Magazine.

Amintim că și fostul procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a atacat o decizie CCR la CEDO. Ea a intentat procesul după ce Curtea Constituțională a României l-a obligat pe președintele Klaus Iohannis să o revoce din funcție. Curtea de la Strasbourg i-a dat câștig de cauză Laurei Codruța Kovesi în 2020.