În această zi sfântă, credincioșii ortodocși sărbătoresc Duminica Sfintei Cruci și o cinstesc pe Sfânta Muceniță Matroana din Tesalonic. Într-un manuscris de la Ierusalim din secolul XIII, prăznuirea Crucii din a treia duminică a Postului Paștelui se intitula “Praznicul celei de-a treia închinări a Crucii”
Calendar ortodox 27 martie 2022. În această zi sfântă, credincioșii ortodocși sărbătoresc Duminica Sfintei Cruci și o cinstesc pe Sfânta Muceniță Matroana din Tesalonic. Într-un manuscris de la Ierusalim din secolul XIII, prăznuirea Crucii din a treia duminică a Postului Paștelui se intitula “Praznicul celei de-a treia închinări a Crucii”.
Duminica Sfintei Cruci
Duminica Sfintei Cruci marchează sfârșitul celei de-a treia săptămâni din Sfântul Post al Paștelui. Este un moment important pentru credincioșii ortodocși care țin acest post, considerat cel mai mare și mai aspru din toate câte există într-un an bisericesc. În această zi sfântă, Biserica Ortodoxă face dezlegare la ulei și vin și marchează prăznuirea Sfintei Mucenițe Matroana din Tesalonic.
Potrivit Tradiției creștine, Sfânta Matroana a fost o copilă săracă și orfană, roabă în casa unei evreice cu suflet rău, din Tesalonic. Aceasta își bătea joc de credința Matroanei, și încerca să o convingă să renunțe la credința în Mântuitorul Iisus Hristos și să meargă cu ea la sinagogă. La un moment dat, evreica a aflat că Sfânta mergea pe ascuns la biserică, i-a spus:
Pentru ce n-ai mers la sinagoga noastră, ci te-ai dus la biserica creștinească?” La această întrebare Matroana a răspuns: “De vreme ce Dumnezeu este în biserica creștinească, iar de la sinagoga iudaica s-a depărtat, nu mă duc la sinagoga, ci la biserică”.
A pedepsit-o închizând-o într-o cameră întunecată, a legat-o la mâini și a lăsat-o acolo fără mâncare. Matroana a murit din cauza lipsei de hrană și a fost aruncată într-o prăpastie.
Rugăciunea care se citește duminică, 27 martie 2022
Aprinde o lumânare și citește Troparul Sfintei Matroana din Tesalonic. Sunt cuvinte puternice, pline de semnificație și sens pentru credincioșii ortodocși. Tot astăzi este bine să citești Rugăciunea zilei de duminică și să mergi la biserică, la Sfânta Liturghie din Duminica Sfintei Cruci.
Mieluseaua Ta, Iisuse Matroana, striga cu mare glas: pe Tine, Mirele meu, Te iubesc si pe Tine cautandu-Te ma chinuiesc si impreuna ma rastignesc, si impreuna ma ingrop cu Botezul Tau; si patimesc pentru Tine, ca sa imparatesc cu Tine; si mor pentru Tine, ca sa viez pentru Tine; ci ca o jertfa fara prihana, primeste-ma pe mine ceea ce cu dragoste ma jertfesc Tie. Pentru rugaciunile ei, ca un milostiv, mantuieste sufletele noastre.
Tot astăzi, facem pomenirea: Sfântului Cuvios Chiric din Apro, a Sfinților Mucenici Filet Sincliticul, cu soția lui, Lidia, și cu cei patru fii ai lor: Macedon, Teoprep, Cronid și Amfilohiu. De asemenea sunt pomeniți Sfinții Mucenici Ioan și Baruh, Sfântul Proroc Anania, Sfântul Cuvios Pavel, episcopul Corintului, Sfântul Cuvios Eutihie și Sfântul Cuvios Ioan din Licopolis.