RELIGIE

Calendar ortodox 27 mai 2023. Sfântul Ioan Rusul

ărbătoare importantă sâmbătă, pe 27 mai, pentru toți creștinii ortodocși. Iată ce sfânt este prăznuit în calendarul creștin-ortodox!.

Sfântul Ioan Rusul  este ocrotitorul călătorilor și doctorul celor bolnavi, vindecând pe mulți suferinzi de boli grele și săvârșind multe minuni.

Sfântul Ioan Rusul s-a născut în Mica Rusie (originar din Malorosia, Ucraina de azi) în jurul anului 1690, într-o familie bine-credincioasă, fiind crescut în evlavie și dragoste pentru Biserica Domnului.

După care, a fost chemat în armată unde a fost simplu soldat în armata lui Petru I și a luat parte la războiul ruso-turc. În timpul Campaniei din Prutsk în 1711 el împreună cu alți soldați au fost capturați de tătari și au fost predați comandantului cavaleriei turcești.

Acesta i-a dus pe prizonierii ruși în Asia Mică, în satul Prokopion.  Atunci, turcii au încercat să-i convertească pe soldații creștini la credința musulmană prin flatări și amenințări iar cei care nu au primit au fost bătuți și torturați. Alții, însă au renunțat la Hristos și au devenit musulmani, în speranța că-și vor îmbunătăți soarta. Sfântul Ioan Rusul nu a fost cucerit de promisiunile bunătăților lumești, suferind cu curaj umilințele și bătăile.

Stăpânul său îl tortură frecvent în speranța că sclavul va ceda și va acceptă islamismul. Sfântul Ioan Rusul a fost neînduplecat în hotărârea sa spunând stăpânului:  „Nu mă vei putea întoarce de la credința mea prin amenințări sau cu promisiuni de bunătăți și bogății. Am să mă supun ordinelor tale de bunăvoie dacă mă lași să-mi urmez liber credința. Mai degrabă îți dau capul meu decât să-mi schimb credința. M-am născut creștin și am să mor creștin.”