RELIGIEULTIMA ORĂ

Calendar ortodox 27 mai 2022. Sărbătoare de Sfântul Ioan Rusul, ocrotitorul tinerilor

Sfântul Ioan Rusul s-a născut în jurul anului 1690. Sfântul a fost soldat în războiul ruşilor împotriva turcilor, în anul 1711.

În timpul dezrobiei Azofului, Sfântul Ioan Rusul a fost luat prizonier şi vândut unui ofiţer superior turc. În acea perioadă, tinerii care erau luaţi prizonieri renunţaseră la credinţa în Hristos, însă Ioan Rusul a refuzat să urmeze exemplul prietenilor săi. Astfel că, acesta a avut curaj să înfrunte chinuri groznice din partea asupritorilor.

Ca prizonier, acesta a fost rânduit să îngrijească vitele. Printre animale, acesta se simţea odihnit. Îi mulţumea lui Dumnezeu că l-a învrednicit să fie smerit.

Sărbătoare în calendar ortodox 27 mai 2022, de Sfântul Ioan Rusul

Prin rugăciunile sale către Dumnezeu, grajdul se umplea de buna mireasmă. Sfântul Ioan Rusul dormea puţin, se ruga mult şi se hrănea cu puţină pâine şi apă. În fiecare sâmbătă mergea la o biserică închinată Sfântului Gheorghe, unde se împărtăşea cu Trupul şi Sânge Mântuitorului.

Sfântul Ioan Rusul a primit, în dar de la Dumnezeu, pentru smerenia sa şi pentru credinţa pe care a avut-o în timpul asupririi sale, de a cunoaşte momentul trecerii sale la cele sfinte.

 

Minune a Sfântului Ioan Rusul. Sărbătoare în calendar ortodox 27 mai 2022

„Într-o vreme, stăpânul turc a hotărât să facă un pelerinaj în orașul Mecca. La câteva zile după plecarea lui, soția a pregătit o masa la care a invitat rudele și prietenii soțului, spre a se ruga pentru buna întoarcere a acestuia.

Printre mâncăruri se afla și un pilaf care îi placea foarte mult turcului, iar stăpână i-a zis lui Ioan: Cât de bucuros ar fi fost stăpânul tău daca ar fi fost aici și ar fi gustat din acest pilaf!

Atunci, Sfântul Ioan a cerut o farfurie cu pilaf spunând că o vă trimite stăpânului sau la Mecca. Toți au râs, dar stăpână a poruncit să i se dea o farfurie cu pilaf, gândind că vrea să o mănânce sau să o dea vreunui sarac.

Sfântul a luat farfuria și, mergând în staul, a îngenuncheat și s-a rugat din adâncul inimii. Cerând acest lucru cu smerenie și neîndoindu-se deloc, Domnul l-a ascultat, iar farfuria a dispărut din fata ochilor săi. Apoi, fericitul s-a întors la masă și a spus că a trimis pilaful. Toți invitații au râs de cuvintele sfanțului.

Peste câteva zile, stăpânul s-a întors acasă, aducând cu sine și farfuria de aramă, spre uimirea tuturor din casă. Apoi a povestit: În ziua în care ați făcut ospățul pentru întoarcerea mea, cu bine s-a petrecut un lucru nemaipomenit. Intorcandu-mă seara în odaia mea pe care o lașasem încuiată, am găsit aceasta farfurie plina cu pilaf. Uitandu-mă uimit la ea și neînţelegând, am zărit cu și mai mare uimire numele meu bătut pe marginea farfuriei, așa cum avem pe toate vasele.

Cu toată nedumerirea mea, m-am așezat și am mâncat pilaful care era foarte gustos. Și iată, am adus farfuria și văd acum că este într-adevăr a noastră. Dar nu pot înțelege cum a ajuns tocmai la Mecca. Atunci toți au fost cuprinși de spaimă, iar soția i-a povestit totul.

Vestea despre minunea Sfanțului Ioan s-a răspândit repede și nimeni nu mai îndrăznea să îl supere cu ceva.”, scrie crestinortodox.ro