BREAKING NEWSRELIGIE

Calendar ortodox 26 octombrie 2022. Sărbătoare cu cruce roşie de Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir

Calendar ortodox 26 octombrie 2022. Sărbătoare cu cruce roşie pentru creştinii ortodocşi de Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

Sfântul Dimitrie a trăit în perioada împăraţilor Diocletian şi Maximian şi a fost fiul prefectului din Tesalonic.

După moartea tatălui, acesta a fost numit ca guvernator al Tesalonicului. Sfântul Dimitrie nu a ascuns niciodată faptul că era creştin, drept pentru care acesta a fost şi întemniţat.

Pe vremea celor doi împăraţi, cei care erau creştini erau supuşi unor chinuri groaznice, ba chiar erau puşi să se lupte cu gladiatorii. Potrivit unei tradiţii creştine, un tânăr pe nume Nestor, îi cere Sfântului Dimitrie binecuvântare înainte să-l omoare pe gladiatorul preferat al împăratului, astfel încât să pună capăt luptelor sângeroase.

Primind binecuvântarea de la Cuviosul Dimitrie, Nestor reuşeşte să-l omoare cu lancea pe gladiator. La finalul acestei lupte, împăratul Maximian porunceşte ca lui Nestor să i se taie capul, iar Dimitrie să fie străpuns cu suliţele. Din trupul lui Dimitrie, nu a curs sange, ci mir vindecător de boli.

Calendar ortodox 26 octombrie 2022. Tradiţii şi obiceiuri

Potrivit folclorului, sărbătoarea de Sfântul Dimitrie marchează începutul iernii.

Pentru a afla cum va fi vremea, păstorii își așează cojocul pe iarbă, în mijlocul oilor, așteptând să vadă ce oaie se va așeza pe el. Dacă se va culca o oaie neagră, iarna va fi una bună, iar dacă se va culca o oaie albă, iarna va fi aspră.

În Bucovina, cine seamănă usturoiul, pe 26 octombrie, va avea parte în anul următor numai de pagubă.

O vreme înnorată de Sfântul Dimitrie, cu vânt și ploaie, prevestește zăpezi grele în iarna care va veni.

O altă tradiţie spune că, pe 26 octmbrie, de sărbătoare Sfântului Dimitrie, nu este bine ca florile să fie culese, dacă nu sunt încă ofilite.

Se mai spune că, de Sfântul Dimitrie, nu trebuie să folosești pieptenul, pentru că astfel atragi asupra ta primejdii și necazuri.

Totodată, cine are datorii ar trebui să le plătească până la Sfântul Dumitru pentru a-i merge bine tot anul viitor.

În ziua de prăznuire a Cuviosului, tinerii aprind din nou focul viu a lui Sânmedru în curtea gospodăriei şi-l întreţin cu vreascuri şi cu cetină de brad: Focul arde pe parcursul nopţii, iar cei care-l veghează îl roagă pe un bunic sau pe cel mai vârstnic din comunitatea respectivă să povestească despre minunile săvârşite de cei doi sfinţi Dimitrie. Acele întâmplări sunt transmise din moşi-strămoşi în familiile sătenilor din localităţile rurale.

Cine are un mare necaz trebuie să-l mărturisească Cuviosului Dimitrie. Tradiţia spune că, îndeosebi în această zi, la slujba de prăznuire, Dumnezeu ne trimite darurile sale şi împlineşte rugile noastre prin intermediul Cuviosului Dimitrie cel Nou.

Rugăciune puternică de Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, sărbătoare în calendar ortodox 26 octombrie 2022

„Sfinte Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtor de Mir, ne rugăm ţie în clipe de mare necaz pentru a ne apăra de primejdia care ne înconjoară. Aşa cum Tu ai reuşit să nu te închini la idoli şi la duşmanii lui Hristos, tot aşa ajută-ne să-i biruim pe toţi duşmanii noştri ştiuţi şi neştiuţi.

Sfinte Mare Mucenic, dă-ne putere şi binecuvântează-ne să-i învingem pe cei care vor să ne aducă pagubă şi să ne despartă de persoanele pe care le preţuim şi le iubim. Aşa cum L-ai ajutat pe Nestor să-l învingă pe crudul lie, cel care-i omora pe creştinii din Salonic , tot aşa ajută-ne pe noi să scăpăm de dezbinarea, de ura şi de răzbunarea celor care vor să surpe munca noastră şi ajută-ne să scăpăm din cele mai cumplite primejdii. Roagă-l Tu pe bunul Dumnezeu să ne dăruiască nouă marea lui milă. Amin!”