Sfântul Laurențiu sau Lavrentie este prăznuit de Biserica Ortodoxă Română în fiecare an pe 10 august..
Sfântul Laurențiu a fost unul din cei șapte diaconi ai Bisericii Romei, care a fost supus persecuțiilor împotriva creștinilor ordonate de împăratul Valerian.
Cine a fost Sfântul Laurențiu
Sfântul Laurențiu a fost arhidiacon în timpul lui Papa Sixtus al II-lea. În timpul vieții sale, el oferea lucruri credincioșilor care nu aveau o situație materială bună.
Viața Sfântului Laurențiu
Despre viața Sfântului Laurențiu nu se știu foarte multe, deoarece documentele în care se regăseau informații privind anul, locul nașterii și părinții acestuia s-au pierdut.
Conform legendei, Sfântul Laurențiu s-a născut în nordul Spaniei și a trăit în secolul III, în timpul domniei împăratului Valerian (257-260).
În 257, când Sixtus a devenit Papă, Laurențiu a fost hirotonit ca diacon și i s-a spus să ofere lucruri oamenilor săraci.
La începutul lunii august în anul 258, împăratul Valerian a emis un edict prin care condamna la moarte, diaconii, preoții și episcopii din Imperiu.
Pe data de 6 august, Papa Sixtus al II-lea, împreună cu cei doi diaconi, Felicissimus și Agapitus au fost executați.
La scurt timp după cele întâmplate, Sfântul Laurențiu a decis să împartă averea bisericii din Roma ca să nu fie confiscată de împăratul Valerian.
Minunea Sfântului Laurențiu
După uciderea Papei, ostașii l-au luat pe Sfântul Laurențiu și l-au dus la împăratul Valerian și au zis: „Am prins pe arhidiaconul lui Sixt, care a luat vistieria după al său papă și a ascuns-o”.
Împăratul, crezând că o să-și recapete averea, l-a întrebat pe Laurențiu: „Unde sunt bogățiile bisericești pe care le-ai ascuns?”
Sfântul Laurențiu a hotărât să nu răspundă și a fost luat prizonier. Împăratul Valerian i-a cerut soldatului Ipolit să-l întemnițeze alături cei șase diaconi.
În temnița în care a fost pus Laurențiu, se afla un bărbat pe nume Luchiile, care a orbit din cauză că a plâns foarte mult.
Văzându-l, Sfântul Laurențiu i-a zis: „Crede în Fiul lui Dumnezeu, în Domnul nostru Iisus Hristos și te botează, iar Acela te va lumina”, iar orbul a răspuns: „Eu doresc de mult să mă botez în numele lui Hristos„, potrivit doxologia.ro.
La scurt timp, Sfântul Laurențiu a binecuvântat apa, l-a botezat pe Luchiile și de îndată i s-au deschis ochii și a strigat: „Bine este cuvântat Domnul Iisus Hristos, Dumnezeul cel veșnic, Care m-a luminat!”
Harul Sfântului Laurențiu s-a răspândit rapid printre credincioși, care mergeau la temnița sfântului pentru a-și recăpăta vederea
Moartea Sfântului Laurențiu
Pe 10 august, Sfântul Laurențiu a fost ars pe un grătar din cauză ca nu a vrut să le ofere romanilor informații despre averea bisericii.
Pentru a cinsti memoria sfântului, împăratul Constantin cel Mare a înălțat un lăcaș de cult pe mormântul lui, iar de-a lungul timpului au mai fost zidite în Roma încă șapte biserici dedicate Sf. Laurențiu.