Preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, a fost adus sâmbătă, la Tribunalul Vaslui, unde se judecă cererea DNA privind arestarea preventivă a acestuia pentru 30 de zile.
Acesta a fost aşteptat la sediul Tribunalului de câţiva vasluieni nemulţumiţi, care au cerut arestarea şefului CJ.
Dumitru Buzatu a fost reţinut sâmbătă dimineaţă pentru luare de mită, după ce a fost prins în flagrant de procurorii anticorupţie când primea 1,25 milioane de lei mită pentru a favoriza o firmă să obţină un contract. Banii au fost găsiţi de anchetatori în portbagajul maşinii lui Dumitru Buzatu, după ce acesta i-ar fi primit într-un restaurant.
„În perioada 8 mai – 7 septembrie, inculpatul Buzatu Dumitru (…) ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) sume de bani, reprezentând un procent de 10% din valoarea unui contract de achiziţie publică pe care acesta din urmă îl încheiase cu Consiliul Judeţean Vaslui şi care avea c a obiect reabilitarea şi modernizarea unor drumuri din judeţul Vaslui, astfel încât contractul să se deruleze în bune condiţii (plată facturilor). În context (…), la data de 22 septembrie, inculpatul Buzatu Dumitru ar fi primit suma de 1.250.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante”, preciza DNA.
După reținerea lui Dumitru Buzatu, prins în flagrant luând mită de 1,25 milioane de lei, DNA anunță o nouă bombă. Reținerea și a expertului ieșean Radu Judele, cel care a fost complicele președintelui de CJ Vaslui, când acesta a început șantajul împotriva firmei care a câștigat cele două tronsoane din drumul strategic Bârlad – Laza – Codăești, SC Soragmin SRL. Cu această nouă reținere se lămurește și cine este denunțătorul lui Buzatu. Este vorba de omul de afaceri Emil Savin de la Transmir, care intrase în malaxorul lui Buzatu cu firma fiicelor sale, SC Soragmin SRL. Așa cum am anunțat încă din ediție de ieri, expertul a fost omul pus de Buzatu să facă o expertiză la comandă, din care să reiasă cu drumul respectiv este făcut neconform pentru a pune presiune pe companie și a o face atentă că trebuie să plătească comisionul de rigoare de 10%, pe care constructorii din județ ar fi obligați să-l plătească lui Buzatu, dacă vor să intre în contract cu CJ Vaslui. Inițial expertiza a fost începută de un alt expert din Piatra Neamț, care din 76 de carote luate din cele două tronsoane de drum, doar două sau trei au ieșit neconforme, ceia ce ar fi condus la ideea că lucrarea este bine realizată. Numai că, subit, omul s-a internat într-un sanatoriu la Sinaia, iar gurile rele spun că a fost forțat să o facă, tocmai ca dosarul să ajungă la expertul de la Iași, Radu Judele. Acesta a făcut expertiza și din cele trei milioane de euro, cât firma Soragmin executase din lucrări, expertul a găsit că jumătate sunt neconforme și că nu trebuie plătite. CJ Vaslui l-a ordinul lui Buzatu a reziliat contractul, având în spate această expertiză și a blocat și plata celor 3 milioane de euro către constructor. În firma Soragmin sunt acționari două dintre cele trei fete a lui Emil Savin, cunoscutul om de afaceri care deține și compania Transmir. La solicitarea lui Savin de a face o contraexpertiză, Radu Judele a spus că tot el este cel care va face lucrarea și i-a solicitat suma de 714.000 de lei.