GENERAL

Bursele rurale pentru liceeni au fost eliminate de Ministerul Educației

Printr-un ordin al ministrului Educației, pentru aprobarea Criteriilor generale de acordare a burselor elevilor din învățământul preuniversitar, au fost eliminate bursele de ajutor social acordate elevilor din mediul rural, care merg la liceu în altă localitate.

Decizia de a elimina această categorie de burse sociale este pe cât de surprinzătoare, pe atât de nedreaptă, având în vedere ca ea afectează elevii din mediul rural care sunt nevoiți să meargă în altă localitate la liceu, pentru că nu au în cea de domiciliu o astfel de instituție de învățământ.

Potrivit Avocatului Poporului, ordinul nu fost anunțat public de Ministerul Educației, așa cum prevede legea. În opinia Avocatului Poporului, prin eliminarea acestor burse se mențin și se vor adânci inechitățile între elevii din mediul rural și cei din mediul urban, ceea ce contravine chiar Proiectului România Educată. De asemenea, Avocatul Poporului subliniază că, indiferent de locul în care s-au născut, de situația economica a familiei sau de etnie, toți copiii au dreptul la educație de calitate, iar acestora trebuie să le fie asigurate șanse egale la educație și ulterior la acces pe piața muncii